01.10.2013 - 06:00
La Plataforma pel Dret de Decidir del País Valencià presenta avui el seu manifest, al qual ja s’han adherit un miler de persones, en un acte públic al Teatre Micalet de València a les vuit del vespre. El portaveu, Antoni Infante, explica que el propòsit d’aquesta iniciativa és de recuperar la capacitat d’autoorganització política dels ciutadans tot cercant la transversalitat ideològica, amb un denominador comú: ‘Voler que l’eix de decisió de les polítiques econòmiques, polítiques, socials i lingüístiques siga ací.’
Amb la presentació del manifest, la plataforma comença una segona etapa per ‘bastir eines i ponts entre gent de diversa sensibilitat’. En l’acte d’avui es retrà homenatge a una trentena de militants veterans. Es farà una lectura de poemes com a gest d’agraïment per haver ‘mantingut l’espurna del que som’. També hi haurà actuacions musicals a càrrec de la colla de dolçaines i tabalets Estrella Roja de Benimaclet, Vladi et son Petit Orchestre, Enric Casassús, Miquel Gil i Feliu Ventura. Finalment, hi haurà una ‘lectura polifònica’ del manifest, és a dir, que el llegiran quatre persones diferents per tal de ‘reflectir totes les sensibilitats que s’hi han adherit’.
Infante explica que el text parteix ‘l’anorreament’ històric que viu el País Valencià com a societat i cultura, però posant l’èmfasi en la societat actual. ‘Les persones no podem decidir què volem fer; el manifest és un cant a l’empoderament, a recuperar la nostra capacitat d’autorganització política.’ Afegeix que el poble valencià ‘no és immadur i no ha de dependre de ningú per subsistir’ i que la plataforma fa una crida a ‘recuperar allò que en una persona seria el procés d’emancipació, i que en un poble és el procés d’alliberament’.
El denominador comú consisteix a defensar que l’eix de decisió de les polítiques econòmiques, polítiques, socials i lingüístiques sigui al País Valencià. A més, la PDD fa seva l’oposició a l’espoliació econòmica i social, a la privatització d’allò que és públic, a les agressions a la llengua i al fet que es vegi la cultura pròpia com una cultura minoritzada, folklòrica i de segon nivell.
‘Ara comencem una altra etapa. Haurem de bastir eines i ponts entre gent de sensibilitat diversa per anar perfilant el futur. En aquest futur ens hem posat d’acord que el subjecte polític és el nostre poble, per a tenir capacitat de decisió. Les eines que ho faran possible són les eines de les quals hem de dotar-nos’, diu.
Segons els organitzadors, hi ha molts adherits a títol individual, que no pertanyen a cap partit ni sindicat. Diuen que la plataforma ‘no neix per competir en el camp polític o individual, sinó per anar més enllà i fer un procés d’empoderament de la societat’.