10.04.2013 - 06:00
L’11 d’abril de 1993, al poble de Montanejos (Alt Millars), un grup d’ultradretans anomenats Marchalenes – IV Reich van assassinar Guillem Agulló, membre dels col·lectius Sharp i Maulets, militant antiracista i nacionalista. L’escriptor Jaume Fuster (1945-1998) va novel·lar els fets a partir de la documentació periodística i judicial. Així va néixer ‘La mort de Guillem’, que el 1996 va publicar l’editorial 3i4. Fa anys que el volum s’ha exhaurit. Amb motiu del vintè aniversari de la mort d’Agulló, l’editorial l’ha reeditat, amb una nova coberta, mantenint-hi el pròleg del periodista Jordi Sebastià, avui batlle de Burjassot, i incorporant-n’hi un de nou de la periodista i escriptora Núria Cadenes. El volum arribarà a les llibreries a final de setmana. Llegiu-ne un fragment.
L’editora, Laia Climent, considera que era important de tornar a posar en circulació el llibre de Jaume Fuster, sobretot per divulgar els fets entre els joves d’avui, que fa vint anys no havien nascut. ‘Amb la reedició del llibre fem sortir a la palestra uns fets que van commocionar-nos, uns fets tan injustos i brutals que no s’han d’esborrar de la nostra memòria històrica. Sobretot perquè no és una història passada, sinó molt actual, perquè avui encara estem amenaçats pels mateixos que van matar Guillem Agulló. L’hem de tenir molt present’, explica Climent.
La nova edició presenta una coberta també nova: ‘Si la primera era marcada pel color negre i una imatge entretallada de la tenda de campanya que Guillem i els seus amics havien instal·lat a Montanejos durant aquells fatídics dies de Setmana Santa, ara hem prioritzat la cara de Guillem. Perquè és un mite per a nosaltres, i cal posar-li cara. També hi hem afegit la data que el van assassinar. Això ens recorda que la lluita continua.’