La fi de la fi del món

  • Segons una interpretació errònia dels calendaris maies, demà s'acaba tot · L'embranzida que ha agafat la data de 21 de desembre a la xarxa ha obligat grans institucions a explicar per què no passarà res

VilaWeb

Redacció

20.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alguns diuen que es diu que una interpretació d’una profecia sobre un dels calendaris maies diu que demà, 21 de desembre de 2012, és la data de la fi del món. Comptat i debatut, és sols una de les moltes teories apocalíptiques que apareixen periòdicament (l’historiador francès Luc Mary ja ha documentat 183 finals del món…), però ha adquirit una immensa notorietat gràcies a internet: els últims dos anys, més de tres milions de webs n’han parlat i han donat a la data un ressò inusitat, adobat amb les catàstrofes naturals, la crisi econòmica… La bola s’ha fet tan grossa, que han hagut d’intervenir desenes d’experts i institucions per a restar-hi tota credibilitat.

Desenes d’antropòlegs, físics, lingüistes i historiadors han deixat ben clar aquests últims temps que demà, segons un dels tres calendaris maies, s’acaba el tretzè ‘baktun’, un dels seus cicles, però en cap cas no representa per aquest poble americà la fi del món. Ho explica amb detall Jean-Michel Hoppan, arqueòleg, epigrafista i especialista de l’escriptura maia al CNRS francès, en aquest vídeo, on es descriu el complex funcionament del calendari i es deixa clar que la data ‘4 ahau 3 kankin’ és la de la fi d’un gran cicle que correspon, segons alguns especialistes, al 21 de desembre de 2012 del nostre calendari gregorià, però en cap cas a l’apocalipsi.

Un vídeo de la NASA ‘per a l’endemà’ del dia 21

La multitudinària repercussió de la suposada apocalipsi maia ha fet intervenir la NASA i tot, obligada a informar públicament que demà no hi ha cap amenaça per al planeta. Ho ha fet amb un vídeo on explica la falsedat i la manipulació de la profecia maia: ‘Per què el món no es va acabar ahir?‘ Com deixa entendre aquest títol irònic, l’agència espacial volia publicar-lo el dia 22, l’endemà de ‘la gran data’, però finalment va decidir de penjar-lo abans per a aturar l’auge de discursos apocalíptics. En aquest portal especial, també de la NASA, s’evidencia que, lligats amb el 21 de desembre, també circulen cinc possibles finals de la Terra més, causats pel xoc d’un planeta, una tempesta solar, l’impacte d’un meteorit, la inversió de pols magnètics o una peculiar alineació còsmica.

En els missatges antiapocalíptics, s’hi ha arribat a afegir el Vaticà: José Funes, director de Specola Vaticana (l’Observatori Astronòmic del Vaticà), afirma en aquest article que ‘l’apocalipsi no s’esdevindrà…, ara com ara’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem