03.11.2012 - 20:25
La detenció d’Aurore Martin per la policia francesa, en compliment d’una ordre de detenció de la justícia espanyola, i el seu posterior trasllat a Madrid han generat una enorme polèmica a l’estat francès. Espanya reclama Martin per ser dirigent de Batasuna, organització considerada terrorista a l’estat espanyol però que és legal a l’estat francès. Martin és ciutadana francesa i la seva extradició ha aixecat tanta protesta que el govern francès ha hagut d’afirmar que ells no podien impedir la detenció perquè era part d’un mandat judicial europeu.
En una compareixença pública, un centenar de càrrecs electes de totes les sensibilitats polítiques i membres del col·lectiu Bake Bidea (‘Camí de la pau’) han demanat explicacions al govern francès per la detenció i extradició de Martin, que ara fa front a una possible pena de presó de fins a dotze anys.
Denuncien que Martin era perseguida a l’estat espanyol per un delicte d’opinió i han convocat una concentració de protesta aquest dilluns a Baiona. L’Audiència Espanyola acusa Aurore Martin –militant activa de Bake Bidea– d’haver participat en reunions públiques com a membre de Batasuna, partit il·legalitzat a l’estat espanyol però no pas al francès. Els tribunals espanyols van llançar a final de 2010 una euroordre de captura contra Martin, que va desaparèixer aleshores de la vida pública, on va tornar fa uns pocs mesos.
La dirigent basca va ser detinguda dijous per gendarmes durant un control de carretera. De seguida va ser entregada a les autoritats espanyoles, que n’havien sol·licitat l’extradició, acceptada l’any passat pel Tribunal de Pau. Era la primera vegada que un tribunal de l’estat francès acceptava d’extradir un membre de Batasuna de nacionalitat francesa. El jutge de l’Audiència Nacional espanyola Pablo Ruz va enviar-la ahir a presó després d’imputar-li un delicte d’integració en banda armada en grau de dirigent.
Polèmica a França
La decisió del govern francès ha estat refusada tant per polítics d’esquerres com de dretes, i fins i tot tres parlamentaris del partit del president François Hollande han criticat el ministre de l’Interior, Manuel Valls, per complir una ordre europea que no havia aplicat el seu antecessor en el govern de Sarkozy. Valls ha hagut de sortir al pas de les crítiques dient que ell no ha tingut res a veure i que l’aplicació de l’ordre de detenció espanyola era automàtica. El tema ha estat portada a tots els informatius i diaris de l’estat, provocant una enorme polèmica.
Diverses associacions han plantejat com és possible que una ciutadana francesa membre d’una organització legal a França pugui ser lliurada a les autoritats espanyoles només pel fet que a Espanya aquella organització no és legal.
Es dóna la circumstància que el president de la república François Hollande es va manifestar el 2011, abans de ser president, contrari a la persecució per part d’Espanya contra Aurore Martin.
Crítiques d’EH Bildu i el PNB
La dirigent d’EH Bildu, Laura Mintegi, ha insistit que la detenció i empresonament no tenia cap base política ni jurídica. Per això ha retret que el govern espanyol sigui l’única instància que ‘està impedint un procés de pau’. També el PNB ha criticat els fets ‘xocants’, en paraules del seu president, Andoni Ortuzar. Ha recordat que l’arrest s’emmarca en una llei de partits que correspon a una etapa política ‘ja superada’, una llei que es basa en què ‘tot és ETA’.
Enllaços
Array
Array
ArrayAurore Martin: un large front de défense en appelle à Hollande
http://www.lexpress.fr/actualite/politique/aurore-martin-un-large-front-de-defense-en-appelle-a-hollande_1182778.html
(LExpress).},{“Les questions que pose larrestation dAurore Martin”,http://www.lemonde.fr/societe/article/2012/11/02/les-questions-que-pose-l-arrestation-d-aurore-martin_1784920_3224.html,”(Le Monde).”},{“Aurore Martin: “strict cadre” du MAE”,http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2012/11/03/97001-20121103FILWWW00397-aurore-martin-strict-cadre-du-mae.php,”(Le Figaro).”},{“Linterpellation de la militante basque Aurore Martin réveille des démons terroristes.,http://www.lindependant.fr/2012/11/02/aurore-martin