17.10.2012 - 06:00
El director de Berria i ex-director d’Egunkaria, Martxelo Otamendi, va valorar ahir la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que condemna l’estat espanyol a pagar-li una indemnització de 24.000 euros per no haver investigat les tortures que la guàrdia civil li va infligir el 2003, quan fou detingut. ‘A Espanya, li aniria bé un rescat en matèria de recursos humans’, va dir. Però va recalcar que ‘la tortura li sortia barata, a l’estat’, uns pocs milers d’euros. La secció tercera del tribunal va sentenciar que Espanya havia vulnerat l’article 3 de al Convenció Europea de Drets Humans, que proclama el dret de no infligir cap mena de tracte degradant o inhumà.
Otamendi va recordar que la tortura era ‘un problema estructural a l’estat espanyol’ i que resultava increïble que mai no s’haguessin detingut els culpables de maltractaments d’aquesta índole, i això que és ‘el delicte més previsible i més fàcil d’investigar’.
Per una altra banda, l’advocat Íñigo Iruin va valorar la importància de la sentència, que s’afegeix a dues més de la mateixa tenor, dictades aquests últims tres anys pel mateix tribunal. També va recalcar que aquesta era la primera sentència en què es denunciava explícitament la passivitat de la justícia espanyola a l’hora d’investigar tortures.
Els fets
Otamendi fou detingut el febrer del 2003 a casa seva per ordre de l’Audiència espanyola, acusat del delicte de pertinença a banda armada, ensems amb els periodistes i ex-directius d’Egunkaria Joan Mari Torrealdai, Iñaki Uria, Txema Auzmendi i Xabier Oleaga. Tots foren absolts d’aquesta acusació per l’Audiència espanyola mateix fa dos anys.
Va passar cinc dies incomunicat, durant els quals fou torturat, com va denunciar quan en ser alliberat. La denúncia fou arxivada per les instàncies judicials espanyoles. Aleshores Otamendi va recórrer a Estrasburg, amb la denúncia que el procés judicial i la investigació havien estat mancats de garanties i, per tant, que s’havia trobat en estat d’indefensió.
La sentència
La sentència, feta pública ahir, recorda els fets denunciats per Otamendi i explica que el metge forense el va examinar quatre vegades durant la detenció, els dies 20, 21, 22 i 23 de febrer del 2003. Tot i amb això, en els dictàmens el jutge deia que el periodista s’havia negat a ser examinat. Davant el jutge Otamendi ‘va declarar que havia estat objecte d’abusos durant la detenció’, diu la sentència, que relata les tortures denunciades per Otamendi, com ara haver d’estar dret durant deu hores, romandre despert durant dos dies, ser objecte d’insults homofòbics, ser despullat i obligat a adoptar una posició sexual, que li havien col·locat un objecte de metall al cap que va fer un soroll similar al de la detonació d’una pistola, que li havien tapat dues vegades el cap amb una bossa de plàstic i que va ser amenaçat de mort. ‘Un cop alliberat, el demandant va denunciar els abusos. El jutge va desestimar-los al·legant secret d’investigació’.
Els recursos van continuar fins a arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans, que ara li dóna la raó i condemna Espanya per no haver actuat com calia ni haver investigat les denúncies.
En aquesta entrevista de VilaWeb, del gener del 2010, Otamendi parla de les tortures que hagué d’endurar i de més coses:
Martxelo Otamendi: ‘La tortura és eficaç‘ (vídeo).