05.02.2012 - 10:58
“Els castellers és una medicina per l’ànima i es pot practicar en tot el món”. Luis té els ulls plorosos mentre diu aquestes paraules. Està emocionat. Ell va ser un dels fundadors d’un grup de castellers a Xile. Amb el seu testimoni arrenca ‘The human tower‘, un documental dirigit per Cano Rojas i Ram Devineni, que tancarà aquest diumenge el festival DocsBarcelona al Petit Palau del Palau de la Música. En una entrevista a l’ACN, Cano Rojas ha assegurat que ‘The human tower’ és “una mirada innocent i verge al que són els castellers” i que no tracta sobre “la tradició catalana, sinó que tracta sobre la humanitat, la comunió, la comunitat, la fortalesa espiritual i la passió”.
Tres cultures, la catalana, la xilena i la índia; dos objectius: intentar tocar el cel fent castells i sumar esforços per aconseguir-ho. Cano Rojas i Ram Devineni mostren una mateixa realitat, els castells, vista des de diferents punts de vista: català, xilè i indi. El documental passa de Vilafranca del Penedès, de Santiago de Xile i de Mumbai mostrant diferents grups de persona fent torres humanes.
Rojas ha considerat que “és un documental sobre la passió de gent de diferents llocs del món per arribar al cel i és una mirada innocent i verge al que són els castellers”. Ha afirmat que els va impressionar molt veure l’alçada de les infraestructures, el que fan i el que treballen per aconseguir-ho. “Hi ha un tema comunitari i d’espiritualitat que s’aconsegueix a través dels castells”, ha afegit. Rojas ha volgut deixar ben clar que no és un documental sobre un tema “mecànic ni de la tècnica per escalar persones, sinó que va a un terreny més emocional d’alguna forma”.
El documental va partir del codirector Ram Devineni que es va impressionar quan va veure els castells. Rojas ja els va veure a Barcelona abans. Després se’n van assabentar que a la Índia hi havia una cultura molt potent sobre els castells. “El meu company és hindú, tot i criar-se a Estats Units ens vam emocionar cada vegada més amb el projecte i vam conèixer que els catalans van anar a Xile a ensenyar a pujar castells”, ha explicat. De fet, ‘The human tower’ recull aquest moment.
Segons Rojas, el que es veu a la pantalla “és la passió i la idiosincràsia de cada país representada a través d’un castell i és impressionant com veus el caos i la naturalitat a la Índia, el rigor i la tècnica catalana i la inexperiència i la innocència a l’aprendre a fer castellers a Xile.