Cano Rojas: “‘The human tower’ és una mirada innocent i verge al que són els castellers”

  • El documental tanca aquest diumenge el festival DocsBarcelona

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.02.2012 - 10:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

“Els castellers és una medicina per l’ànima i es pot practicar en tot el món”. Luis té els ulls plorosos mentre diu aquestes paraules. Està emocionat. Ell va ser un dels fundadors d’un grup de castellers a Xile. Amb el seu testimoni arrenca ‘The human tower‘, un documental dirigit per Cano Rojas i Ram Devineni, que tancarà aquest diumenge el festival DocsBarcelona al Petit Palau del Palau de la Música. En una entrevista a l’ACN, Cano Rojas ha assegurat que ‘The human tower’ és “una mirada innocent i verge al que són els castellers” i que no tracta sobre “la tradició catalana, sinó que tracta sobre la humanitat, la comunió, la comunitat, la fortalesa espiritual i la passió”.

Tres cultures, la catalana, la xilena i la índia; dos objectius: intentar tocar el cel fent castells i sumar esforços per aconseguir-ho. Cano Rojas i Ram Devineni mostren una mateixa realitat, els castells, vista des de diferents punts de vista: català, xilè i indi. El documental passa de Vilafranca del Penedès, de Santiago de Xile i de Mumbai mostrant diferents grups de persona fent torres humanes.

Rojas ha considerat que “és un documental sobre la passió de gent de diferents llocs del món per arribar al cel i és una mirada innocent i verge al que són els castellers”. Ha afirmat que els va impressionar molt veure l’alçada de les infraestructures, el que fan i el que treballen per aconseguir-ho. “Hi ha un tema comunitari i d’espiritualitat que s’aconsegueix a través dels castells”, ha afegit. Rojas ha volgut deixar ben clar que no és un documental sobre un tema “mecànic ni de la tècnica per escalar persones, sinó que va a un terreny més emocional d’alguna forma”.

El documental va partir del codirector Ram Devineni que es va impressionar quan va veure els castells. Rojas ja els va veure a Barcelona abans. Després se’n van assabentar que a la Índia hi havia una cultura molt potent sobre els castells. “El meu company és hindú, tot i criar-se a Estats Units ens vam emocionar cada vegada més amb el projecte i vam conèixer que els catalans van anar a Xile a ensenyar a pujar castells”, ha explicat. De fet, ‘The human tower’ recull aquest moment.

Segons Rojas, el que es veu a la pantalla “és la passió i la idiosincràsia de cada país representada a través d’un castell i és impressionant com veus el caos i la naturalitat a la Índia, el rigor i la tècnica catalana i la inexperiència i la innocència a l’aprendre a fer castellers a Xile.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem