22.03.2011 - 06:00
L’Ajuntament de Barcelona va anunciar, el juny del 2008, una querella contra els mitjans de comunicació que havien publicat informació que qüestionava l’origen de les ferides infligides al cap de la guàrdia urbana, Xavier Vilaró, la nit de la final de l’Eurocopa de futbol.
Segons Vilaró, les lesions per les quals va estar disset dies ingressat, alguns en estat molt greu, foren causades per una pilota de goma disparada pels mossos d’esquadra. Però el dictamen (pdf) de l’Àrea d’Afers Interns de la policia, posterior als fets, contradiu aquesta versió i concorda amb les informacions publicades per VilaWeb. La investigació, que aportava proves balístiques, el testimoni de policies i del cirurgià que va operar Vilaró a l’hospital, concloïa que la versió sostinguda per Vilaró podia ‘no ajustar-se a la realitat’.
Vilaró també es va querellar contra els mossos d’esquadra, acusant-los de les lesions, però, en virtut d’aquest dictamen, la jutgessa que investigava la causa va arxivar (pdf) el cas. La jutgessa va concloure que no solament no era possible de determinar l’autor de les lesions (element imprescindible en tot procés penal), ‘sinó tampoc la mecànica lesiva denunciada pel cap de la guàrdia urbana’ (p. 5, § 1).
Aquesta és la cronologia dels fets:
29 de juny 2008. La selecció espanyola de futbol guanya la final de l’Eurocopa. A la plaça d’Espanya de Barcelona hi ha incidents causats per alguns seguidors de la selecció i la policia dissol la concentració amb pilotes de goma.
30 de juny 2008. Segons un comunicat de l’ajuntament, la celebració de la victòria de la selecció espanyola s’ha fet sense incidents.
4 de juliol 2008. Cinc dies després dels incidents, gràcies a la intensa pressió de l’oposició i dels mitjans de comunicació, l’ajuntament acaba reconeixent en aquest comunicat que el cap de la guàrdia urbana, Xavier Vilaró, és a l’hospital del Mar des del 30 de juny a les set del matí, i que li hagut d’extirpar la melsa. Aquesta nota de premsa de l’Ajuntament de Barcelona diu que Xavier Vilaró ‘va rebre un cop’, però no fa cap referència a cap pilota de goma.
5 i 6 de juliol 2008. El Periódico (article), la Vanguardia (article), l’Avui (article) i agències de notícies informen que les lesions de Vilaró van ser produïdes per l’impacte d’una pilota de goma disparada pels mossos d’esquadra. En els dies posteriors, aquesta versió és acceptada per la majoria de mitjans, però l’ajuntament ni ho confirma ni ho desmenteix. Apareixen crítiques a l’ajuntament per no haver informat dels fets (El País, El Periódico, La Vanguardia, Avui).
8 de juliol 2008. VilaWeb publica un article editorial criticant l’ús de pilotes de goma contra els manifestants i donant suport al cap de la guàrdia urbana. El mateix dia l’ajuntament convoca els sindicats per informar-los del cas. El gerent de seguretat, Albert Dalmau, explica que ha visitat el senyor Vilaró cada dia i detalla les lesions. En cap moment parla de cap impacte de pilota de goma.
El conseller Joaquim Nadal reconeix que l’ajuntament no ha informat dels fets a la Generalitat (article a El País).
9 de juliol 2008. L’ajuntament convoca una conferència de premsa en què diu que Vilaró va ser ferit per una pilota de goma. Comencen a circular dubtes raonables sobre la versió que l’ajuntament dóna dels fets.
11 de juliol 2008. El govern municipal informa els grups polítics de l’ajuntament sobre l’incident. La regidora de seguretat, Assumpta Escarp, relata que Vilaró va rebre el cop de la pilota de goma quan era davant l’Hotel Plaza de la plaça d’Espanya.
13 de juliol 2008. VilaWeb publica un article en què posa en dubte la versió dels incidents donada pel cap de la guàrdia urbana, i diu que no va ser ferit per cap pilota de goma, sinó en una baralla. El mateix dia, el diari El Mundo i l’emissora de ràdio RAC1 publiquen informacions similars que també qüestionen la versió de Vilaró. L’ajuntament fa una conferència de premsa aquell mateix dia (diumenge) i anuncia una querella contra tots tres mitjans.
La informació de VilaWeb es basa en testimonis de l’hospital, en documentació escrita, tant de la policia com de la mateixa guàrdia urbana, i en centenars de fotografies pròpies dels incidents i del relat dels periodistes que els van presenciar. Totes les fonts demostren que la cronologia i la versió dels fets del cap de la guàrdia urbana no té consistència.
13 de juliol. El sindicat CC OO denuncia l’Ajuntament de Barcelona a Inspecció de Treball per haver amagat el cas al Comitè de Seguretat i Salut de la Guàrdia Urbana (denúncia registrada). També fa una instància a la direcció de Prevenció de Riscos Laborals de l’ajuntament denunciant que no es va respectar la llei de prevenció de riscos laborals a l’hora d’informar de les lesions de Vilaró.
14 de juliol. La regidora responsable de la guàrdia urbana, Assumpta Escarp compareix davant els mitjans després d’una junta de portaveus forçada per la pressió de l’oposició. Defensa la versió de Xavier Vilaró, diu que l’ha visitat a l’hospital i que ha parlat amb els metges. Sobre si Vilaró té cap més ferida, a part del cop a la melsa, diu rotundament que no (veure vídeo). Els informes de l’hospital, que se seran públics més tard, deixen clar que té moltes ferides, entre les quals, ‘contusions directes’ als testicles.
15 de juliol 2008. VilaWeb manté la seva versió dels fets publicant la documentació de la policia en què es basa l’article del 13 de juliol. Aquesta documentació contradiu la versió del cap de la guàrdia urbana. En particular, desmenteix que s’hagués disparat cap pilota de goma en direcció a l’Hotel Plaza, que és on Vilaró diu que va rebre l’impacte. L’ajuntament continua negant-se a contrastar les informacions. VilaWeb corregeix detalls de la història original que els altres mitjans han anat aclarint amb el pas de les hores, però sempre mantenint la tesi original segons la qual el cap de la guàrdia urbana no va ser ferit per cap pilota de goma i que no era a la plaça en el moment de la càrrega de la policia.
16 de juliol 2008. El diari El País publica una entrevista amb Vilaró, encara a l’hospital. El cap de la guàrdia urbana detalla la seva versió dels fets. Assegura que havia entrat a la plaça a la 1.40, que en aquell moment hi havia la càrrega, i que va ser ferit davant l’Hotel Plaza mentre la policia disparava contra la gent que era a la porta d’aquest establiment. Reconeix que posteriorment va felicitar la policia per l’operatiu, inclosa la càrrega. Els informes de la policia neguen la possibilitat que disparessin contra l’hotel, afirmació que l’hotel abona. Els mateixos informes són clars a l’hora de remarcar que la càrrega ja era del tot acabada a la 1.40, hora que Vilaró diu que és ferit. En aquell moment ja no hi havia cap incident a la plaça.
17 de juliol 2008. Tots els partits de l’Ajuntament de Barcelona, inclòs el PSC que té la batllia, voten una condemna conjunta per ‘la manca d’informació i de transparència del govern municipal respecte dels incidents’.
25 de juliol 2008. VilaWeb publica un conjunt de fotografies de la nit dels incidents que contradiuen encara més la versió oficial dels fets. En les fotografies es veu Xavier Vilaró a la plaça a les 2.31 de la matinada, cinquanta minuts després del moment en què diu que havia estat colpit per la pilota de goma. Es veu en perfecte estat físic i sense rastres a la camisa, que és blanca. Assumpta Escarp confirma a El Periodico que l’home de la camisa blanca que es veu a les fotos després dels fets, quan netegen la plaça, és Vilaró.
19 d’agost 2008. Un mes i mig després d’haver-li extirpat la melsa el cap de la Guàrdia Urbana torna a urgències de l’hospital per ‘persistència de molèstia a la regió testicular des del primer ingrés’.
29 de setembre de 2008. L’ajuntament es veu obligat a retirar una proposta per a condecorar el cap de la Guàrdia Urbana, pels fets en el quals va ser ferit. Els partits polítics i els sindicats de la Guardia Urbana s’hi oposen.
3 de novembre de 2008. Els sindicats de la guàrdia urbana protesten per no haver rebut resposta de la denúncia a l’ajuntament presentada el 13 de juliol per haver amagat el cas al Comitè de Seguretat i Salut de la Guàrdia Urbana. Tampoc reben resposta de la instància a la direcció de Prevenció de Riscos Laborals de l’ajuntament denunciant que no es va respectar la llei de prevenció de riscos laborals a l’hora d’informar sobre les lesions.
30 d’abril de 2009. L’Àrea d’Afers Interns de la policia presenta un informe (pdf) sobre el ‘cas Vilaró’ que descarta oficialment que el cap de la guàrdia urbana fos ferit per una pilota de goma. L’informe inclou el testimoni dels metges que el van atendre a l’hospital del Mar, segons els quals les ferides que presentava no eren compatibles amb el relat que feia dels fets, especialment en relació amb els hematomes als testicles, que consideren que són causa de contusions directes i que van causar-li molèsties fins al mes d’agost.
L’informe aporta el testimoni d’un inspector, d’un sots-inspector, d’un caporal i de tots els agents que van participar en l’operatiu; també del director del Servei d’Emergències Mèdiques. Tots afirmen que van veure el senyor Vilaró després de la càrrega i que en cap moment no el van veure ferit ni amb cap signe de molèsties. Diuen, també, que duia la roba neta i que caminava sense cap dificultat.
L’informe de la policia també presenta extenses proves balístiques que contradiuen la tesi del cap de la guàrdia urbana. Demostren, per exemple, que un impacte de pilota de goma deixa sempre senyals evidents i molt visibles a la roba, que fins i tot es pot esquinçar amb facilitat.
Finalment, l’informe explica detalladament la càrrega i descarta que es poguessin disparar pilotes de goma en la direcció en què Vilaró diu que era. L’informe conclou que la versió sostinguda per Vilaró podia ‘no ajustar-se a la realitat’.
5 de juny de 2009. La jutgessa d’instrucció 28 de Barcelona arxiva la querella del cap de la guàrdia urbana contra la policia. Vilaró reclamava que s’identifiquessin els mossos d’esquadra autors dels trets de pilota de goma que, segons la seva versió, l’havien ferit. La sentència (pdf) no li és favorable i la jutgessa arxiva el cas per la impossibilitat de determinar ‘la mecànica lesional denunciada pel cap de la guàrdia urbana’.
12 de juny de 2009. En una tensa reunió de la comissió de seguretat de l’ajuntament els partits tornen a criticar el govern municipal perquè manté la versió dels fets explicada pel cap de la guàrdia urbana després de la sentència contrària de la jutgessa (vídeo de la comissió).
16 de març de 2011. Els quatre grups polítics de l’Ajuntament de Barcelona excepte PSC (PP, CiU, ERC i ICV) exigeixen a l’alcalde (vídeo) que retiri la querella contra VilaWeb pel cas Vilaró. Malgrat aquesta derrota, l’alcalde (PSC) sosté que tirarà endavant la querella. Però, segons la proposició aprovada per la resta de partits, l’ajuntament ha de notificar al jutge el resultat de la votació, en què tots els grups excepte el PSC han votat conjuntament contra la querella.
23 de març de 2011. El Col·legi de Periodistes anuncia un acord entre Vilaró, l’Ajuntament i VilaWeb. L’ajuntament i el cap de la guàrdia urbana de Barcelona retiren la querella contra el diari i accepten que el cas l’estudiï el Consell de la Informació de Catalunya (vídeo). L’acord arriba precedit d’una intensa campanya de suport al diari.
29 de març de 2011. Les parts ratifiquen l’acord davant el jutge (vídeo). VilaWeb demana al Consell de la Informació que comenci les deliberacions del cas.
1 de juliol de 2011. Xavier Trias (CiU) és votat com a nou batlle de Barcelona. Immediatament signa un decret apartant Xavier Vilaró de la direcció de la Guàrdia Urbana de la ciutat.
16 de desembre de 2011. El Consell de la Informació dictamina que ‘no es donen les condicions oportunes per dictaminar si VilaWeb ha incorregut o no en una mala pràctica periodística’.
Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array