Els fotògrafs Pere Català Pic, i Francesc i Pere Català Roca entren a la galeria de Ciutadans Il·lustres

  • Aquestes Decennals s’homenatja la família de fotògrafs per la seva tasca en l’àmbit vallenc i català

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.01.2011 - 12:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pere Català Pic i els seus dos fills, Francesc Català Roca i Pere Català Roca ja formen part des del dissabte 29 de gener de la Galeria de Ciutadans Il·lustres, situada a la planta noble de l’Ajuntament, on es penjarà el retrat dels protagonistes. Les Decennals del 2011 homenatgen els fotògrafs per la seva tasca en els àmbits vallenc i català. Aquesta és la primera ocasió en què una família incorpora tres membres alhora a la Galeria.

Des del 28 de gener a la sala Sant Roc també es pot visitar l’exposició “La festa vista per tres fotògrafs vallencs: Pere Català Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català-Roca”, amb fotografies dels arxius de la família dels Català i Pic i dels Català Roca, del Museu de Valls i del Col·legi d’Arquitectes. Les imatges donen una visió global de les festes arreu de Catalunya, estructurades a partir de les estacions de l’any.

 

Pere Català i Pic (Valls, 1889 – Barcelona, 1971)

Pere Català i Pic va obrir el primer estudi fotogràfic a Valls, tot i que es va traslladar a Barcelona, on va treballar com a fotògraf publicitari i industrial. Es va interessar pels progressos tècnics i científics aplicats al camp de la fotografia, contribuint a un important treball pel que fa a les tècniques durant la revolució de les avantguardes. També és destacable l’aportació de Català Pic a la historiografia vallenca, amb l’obertura d’una galeria fotogràfica el 1915, anterior a l’Arxiu Municipal.

Francesc Català i Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998)

Francesc Català i Roca, l’hereu, als tretze anys va començar a treballar a l’estudi del seu pare. Es diu sobre la seva fotografia que busca el punt de vista insòlit, ambientada en un paisatge urbà i molt humà. Molts el consideren el fotògraf català més important del segle XX. Es va relacionar amb diversos artistes de l’època, dels quals en va captar imatges, com ara Miró, Tàpies, Chillida i Gaudí. Precisament, l’Institut d’Estudis Vallencs va fer una exposició de fotografies seves d’obres de Gaudí, el 1988.

Pere Català i Roca (Valls, 1923Barcelona, 2009)

Pere Català i  Roca va ser fotògraf i historiador. És conegut per la seva manera de fotografiar els castells. També és autor de la que es considera obra de referència, Els castells catalans (1966) amb una important documentació fotogràfica. Català Roca va ser membre d’entitats com la Societat Catalana de Geografia, l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i el Centre d’Estudis Colombins i un reconegut catalanista, impulsor de la recuperació de les relacions entre Catalunya i l’Alguer. El fotògraf ha rebut la Creu de Sant Jordi (1985), el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Jaume I (2000) i la Medalla d’Honor de Barcelona, a títol pòstum. Pere Català i Roca també lluità per garantir la construcció del Museu Casteller de Catalunya a Valls. La ciutat el va homenatjar amb un acte públic el març del 2009

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any