El manuscrit inèdit sobre Lluís Companys

  • L'associació Memòria i Història de Manresa localitza a Amsterdam un manuscrit inèdit de Carme Ballester, esposa de Companys, sobre la detenció del president

VilaWeb
Redacció
23.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els historiadors Josep Alert i Joaquim Aloy, vinculats a l’associació Memòria i Història de Manresa, van localitzar a l’Institut Internacional d’Història Social d’Amsterdam un manuscrit inèdit que va escriure la dona de Lluís Companys, Carme Ballester. El document, que ara es fa públic, relata  com va viure els fets tràgics que van succeir el 13 d’agost del 1940, quan agents alemanys van irrompre al seu domicili i van arrestar Companys.

La web Memoria.cat permet la lectura del manuscrit. A més, també es poden consultar una seixantena de documents inèdits relacionats amb Companys i la seva segona esposa, també de gran interès, trobats al mateix arxiu. Alguns dels textos són escrits en alemany i en francès, i es presenten amb les respectives traduccions.

Segons que expliquen Alert i Aloy, Carme Ballester és una figura decisiva en la reconstrucció dels fets: va presenciar la detenció del seu marit i el seu nebot per part dels alemanys, tractà inútilment d’aconseguir-ne la llibertat els dies immediatament posteriors sense èxit. Catorze dies després els alemanys van lliurar el president de la Generalitat a la policia franquista, que va ser conduït a la frontera. Impotent, resignada i sola, Carme Ballester va romandre a França, on més endavant s’assabentaria per la ràdio que havien afusellat Companys a Barcelona.

29 anys després de la mort de Lluís Companys, el 13 d’abril de 1969, Carme Ballester va escriure els seus records, perquè greument malalta i en una situació econòmica precària, la vídua del president de la Generalitat va demanar a les autoritats alemanyes una pensió com a familiar d’una víctima del nazisme. La necessitat de documentar els seus antecedents va portar-la a redactar el manuscrit, tres anys abans de morir.

Aquesta setmana la revista Sàpiens (número 96, octubre del 2010) ofereix un extens dossier especial sobre Companys que inclou i analitza el manuscrit inèdit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem