Olleta de músic d’Alcoi

  • És el plat tradicional que es menja per la festa de 'Moros i Cristians'

VilaWeb

Redacció

15.04.2010 - 14:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Olleta de músic és un plat de llegums típic d’Alcoi que es menja el dia abans del primer dia de la festa de Moros i Cristians, per agafar forces per tots els dies de la celebració. El nom prové del fet que era el plat que es donava als músics de les bandes. La periodista Núria Cadenes ens parla de la festa i l’escriptor gastronòmic Jaume Fàbrega ens ofereix la recepta.

Trobem en el llibre ‘Vine al sud! Guia lúdica del País Valencià’ (Columna) de Núria Cadenes una bona explicació de la festa de Moros i Cristians, la festa de Sant Jordi d’Alcoi per excel·lència. Explica:

‘Quan arriba l’abril i s’acosta el vint-i-tres, la ciutat de les costeres -i els ponts- tota ella s’estarrufa, pagada com mai de la seva categoria: és la festa esperada des de l’endemà mateix que s’acaba; són els únics, els magnífics, els autèntics per definició moros i cristians d’Alcoi.’

‘Qui no ha desfilat amb la parsimònia i la gala que només pot donar el ritme de la marxa -mora o cristiana, segons el cas- i l’encastamenta de la filada, amb el puro a la mà i el preceptiu toc de cafè-licor al paladar, qui no haurà fet totes aquestes coses i algunes altres que no goso anomenar amb prou feines si s’haurà atansat a l’escorça d’aquest Alcoi ‘crispat en festa’ que deia Fuster.’

‘El primer i pròpiament dit episodi sonat de la festa és -precisament- el ‘dia dels músics’: el jorn anterior al començament de la celebració oficial (els moros i cristians d’Alcoi se celebren del 22 al 24 d’abril), les bandes passegen (i sonen) per la ciutat, i els seus integrants (gent dissoluta per definició) es lliuren després, en companyia dels festers (gent d’idèntiques inclinacions que els músics, amb la qual cosa ja tenim uns quants milers de crapulosos concentrats durant tres dies en el mateix punt -i centre neuràlgic- del globus terraqüi), a la ‘nit de l’olla’: la cosa consisteix a xalar i jalar l’anomenada olleta de músic (un plat suau a desdir, amb fesols i botifarra i penca i totes les calories que hom pugui imaginar, i alguna per torna: especular), abans de sortir al darrer assaig, el magne assaig, l’entradeta. Preludi del que ha de començar, per fi, l’endemà.’

Olleta de músic: la recepta

L’escriptor gastronòmic Jaume Fàbrega recull la recepta de l’Olleta de músic en el llibre ‘Catalunya per sucar-hi pa’ (Dux editorial). Diu així:

Ingredients (6 persones)
    500 g de fesols
    250 g d’ossos de porc
    250 g de freixura
    500 g de botifarra de ceba
    3 penques
    oli
    safrà
    sal
    aigua

Elaboració
Poseu els fesols en remull el dia abans. Poseu-los a bullir en una olla; quan hagin bullit uns minuts, canvieu-los l’aigua. A continuació afegiu-hi els ossos, les carns i les penques.
Quan els fesols siguin cuits, hi afegiu una mica d’oli torrat, les botifarres i uns brins de safrà. Deixeu-ho una estona al foc i serviu-ho.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem