10.03.2010 - 06:00
A la seva targeta es presenta com a professor i assessor de gastronomia i enologia. En realitat, Jaume Fàbrega (Vilavenut, Pla de l’Estany, 1948) és un dels més reputats historiadors de la gastronomia catalana. També és crític d’art i expert en turisme. El seu bloc, ‘Bona vida‘, fa les delícies als amants del bon menjar i del bon beure.
Els seus apunts són d’una riquesa i d’un interès històric difícil d’igualar. Per posar uns exemples recents: a ‘Herència menorquina‘ Fàbrega ens explica que a l’estat de Florida, als Estats Units, la població de Saint Augustine celebra la diada de Menorca aquest 17 de març. Ens informa que hi anirà, a fi d’investigar l’herència cultural i gastronòmica que hi va deixar un grup de menorquins al segle XVIII. I diu que una de les restes d’aquesta aportació són les ‘formatjades’. En un altre apunt comparteix amb tothom una proposta de curs per impartir a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), amb el títol: ‘Som el que mengem. Mengem el que som?‘. I un tercer exemple: ens explica com fer una bona fideuà: ‘Legítima, autèntica i genuïna fideuà de Gandia‘.
Fàbrega és autor de desenes de llibres, podrien arribar a la cinquantena. Destaquen els nou volums de ‘La cuina catalana’, ‘Nació i deglució’, els tres volums de ‘La cuina mediterrània’, ‘La cuina del gust als Països Catalans’, ‘La cuina al país dels càtars’, ‘La cuina de Mallorca’, ‘Menjant amb amics i coneguts’, i recentment amb Eliana Thibaut, ‘La cuina del Pirineu’…