El tractat dels Pirineus, 350 anys després

  • El 1659 les monarquies espanyola i francesa van dividir Catalunya

VilaWeb
L'Institut d'Estudis Catalans ha posat a l'abast del públic la traducció dels capítols (pdf) del Tractat dels Pirineus referents a Catalunya (42, 43, 55, 56, 57, 58 i 59). La traducció és obra de la historiadora Eva Serra, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, i va precedida d'una introducció (pdf) de la mateixa autora.
Redacció
17.06.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Al començament del segle XXI creix la voluntat d’anar esborrant cada vegada més la frontera que es va imposar fa tres-cents cinquanta anys i volem anar teixint vincles culturals, socials i econòmics per treballar per un futur en comú entre el nord i el sud de Catalunya’, diu el manifest (pdf) de la campanya, que té un doble propòsit: ‘Divulgar i fer conèixer aquest fet històric entre la població general i començar nous projectes de relació entre entitats i institucions del nord i del sud de Catalunya.’ Ja l’han signat una vintena d’entitats i molts particulars. La principal conseqüència va ser la divisió del territori català amb l’annexió a França del comtat del Rosselló (Capcir, Conflent, Rosselló i Vallespir) i una part del de la Cerdanya. Catalunya Nord, doncs, va passar ara fa tres-cents cinquanta anys a mans de Lluís XIV, per mitjà d’un acord amb Felip IV negociat sense consultar les Corts Catalanes i amagat als territoris afectats. De fet, el tractat no es va notificar oficialment a les institucions catalanes fins el 1702. Malgrat que s’hi estipulava el manteniment al nord d’aquestes institucions (Generalitat, cònsols, etc.), Lluís XIV les va dissoldre un any després. I el 2 d’abril de 1700 hom va anar encara més lluny, amb la prohibició de l’ús públic del català. Malgrat més de tres segles de repressió cultural i lingüística, la catalanitat d’aquests territoris es manté, no sense grans dificultats, tal com vol demostrar la campanya Catalans sense fronteres d’Òmnium i de la Federació.’Al començament del segle XXI creix la voluntat d’anar esborrant cada vegada més la frontera que es va imposar fa tres-cents cinquanta anys i volem anar teixint vincles culturals, socials i econòmics per treballar per un futur en comú entre el nord i el sud de Catalunya’, diu el manifest (pdf) de la campanya, que té un doble propòsit: ‘Divulgar i fer conèixer aquest fet històric entre la població general i començar nous projectes de relació entre entitats i institucions del nord i del sud de Catalunya.’ Ja l’han signat una vintena d’entitats i molts particulars.

Enllaços
Història de Catalunya amb cançons (Edigsa, 1971): El tractat dels Pirineus (mp3).
Universitat d’estiu Ramon Llull: El tractat dels Pirineus (1659): la Cerdanya entre Espanya i França.
Informació local: VilaWeb Catalunya Nord.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem