Guastavino, arquitecte de la volta catalana als Estats Units

  • L'arquitecte valencià Rafael Guastavino (1842-1908) va exportar la construcció de la volta catalana als EUA · Exposicions i conferències en commemoren el centenari de la mort

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

'La volta catalana dels Guastavino: VLC-BCN-NY'
Article d'Àlex Milian al setmanari El Temps, núm. 1279. Desembre de 2008

'Un visionario llamado Guastavino'
Diari Levante. 16 de gener del 2009

'Una exposición resalta el papel de Guastavino en la historia de la arquitectura en EEUU'
EFE. 15 de gener de 2009

Guastavino a The New York Times
3 de març de 2000

Redacció

28.01.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rafael Guastavino Moreno (1842-1908) va néixer a València, es va formar com a arquitecte a Barcelona i quan tenia trenta-nou anys i s’havia separat de la dona va anar-se’n amb el fill petit, Rafael Guastavino Espósito, a fer les amèriques. Es va establir a Nova York i, després d’un inici difícil, va fer fortuna utilitzant la construcció de la volta catalana. Aquest sistema li permetia cobrir grans espais sense columnes i, pel fet d’utilitzar el maó i la rajola (en una època on encara tenien preponderància la fusta i el ferro colat), minimitzava el risc d’incendis. Els Guastavino (pare i fill) van fer fortuna en aquesta ciutat en construcció de tombant de segle. Només a Manhattan van intervenir en més de dues-centes obres, algunes tan emblemàtiques com el restaurant Oyster Bar de Gran Central Station del carrer 42; els baixos del Queensborows bridge, avui convertit en el restaurant Guastavino’s; la cúpula de la catedral Saint John the Divine (amb 49 metres de llum); l’estació de metro de l’Ajuntament de Nova York (City Hall Station); la cúpula del Museu de la Immigració d’Ellis Island…Però els Guastavino no van actuar només a Nova York, sinó que van intervenir en moltes ciutats i capitals dels Estats Units, en més d’un miler d’edificis.

El 1889, després d’un bon grapat de petits projectes, a Rafael Guastavino Moreno li arribar la gran oportunitat: el prestigiós equip d’arquitectes McKim, Mead & White li va demanar que apliqués la volta catalana a l’edifici de la biblioteca pública de Boston (Boston Public Library), que fou considerat un dels projectes més importants de la dècada. Aquest projecte li va valer la confiança dels arquitectes més destacats de l’època de la costa est.

L’àrea de Boston és un altre espai on trobem moltes intervencions dels Guastavino, al voltant d’un centenar d’edificis. La web Gastavino.net és una pàgina del Department d’Arquitectura del Massachusetts Institute of Technology (MIT) dedicada a documentar tots els treballs arquitectònics dels Guastavino a la zona de Boston. És una web que ofereix material molt interessant i fins i tot proposa un ‘tour‘ amb mapa inclòs.

Arran de la construcció de la biblioteca de Boston, Rafael Guastavino va obrir una oficina en aquesta ciutat i va contractar un comptable, William Blodgett. Junts van fundar la Guastavino Company, que en una primera etapa es va dir Guastavino Fireproof Constructive Company. Aquesta empresa tenia per finalitat desenvolupar les construccions econòmiques de trespols de volta resistents al foc, les voltes d’escala a la catalana i tota una sèrie de tècniques de construcció cohesiva, que Guastavino havia anat patentant. Els Guastavino van aconseguir fins a vint-i-quatre patents (divuit el pare i sis més el fill, que va continuar la seva obra a través de la Guastavino Company). L’empresa aconseguí sobreviure fins el 1962, quan es va tancar definitivament.

Avui l’arxiu de la Guastavino Company es conserva a l’Avery Library, biblioteca d’arquitectura de la Universitat de Columbia a Nova York. Aquest material s’ha conservat a la Columbia gràcies a la intervenció de George Collins, professor d’història de l’art, especialitzat en l’arquitecte Antoni Gaudí. Per això porta el nom d’Arxiu Guastavino-Collins. Podeu consultar la llista de documents que conté. Precisament, el material de l’Arxiu Guastavino-Collins va ser la base de l’exposició ‘The Old World Builds the News‘, el 1996 a Nova York.

Montserrat Serra

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678