Ventura Ametller, autor de ‘Summa Kaòtica’, es mor als 75 anys

  • Cossetània edicions acaba de reeditar 'Suma Kaòtica' i també ha publicat 'Resta kaòtica', obra fins ara inèdita

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.07.2008 - 15:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ventura Ametller s’ha mort d’una llarga malaltia. Havia nascut a Pals el 1933, però feia anys que s’havia instal·lat a Mataró. Veterinari de professió, va ser un home polifacètic i inquiet, que va conrear diverses disciplines artístiques, sobretot la literatura. Va escriure poesia, narrativa i assaig. Ha deixat una obra prolífica, encara que molta és inèdita encara. Cossetània edicions, aquest mes de maig, ha reeditat ‘Suma Kaòtica‘ i també ha publicat per primera vegada ‘Resta kaòtica‘.Ventura Ametller va ser un bon amic de Josep Pla, el qual s’hi referia com en Ventura de Pals, i Salvador Espriu li va trobar el pseudònim de Ventura Ametller, perquè el seu nom autèntic era Bonaventura Clavaguera i Clavaguera.

Va publicar l’assaig ‘Teoria general de l’universalisme’ el 1979, i els poemaris ‘El primer quadern de Bel Dezir’, el 1981, amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent. El 1986 va publicar una de les seves obres més importants, ‘Summa kaòtica’, biografia-història trifàsica de Protomorfus-Anamorphus-Metamorphus, segons Cossetània, que també explica: ‘La història comença quan el protagonista encara no ha nascut, i continua amb la seva infantesa, a través de la qual anirem contemplant els esdeveniments familiars i polítics del seu poble durant l’etapa republicana. La Resta kaòtica continua la història amb la cronologia de la derrota després de la Guerra Civil. En ambdues novel·les, la narració defuig el tractament naturalista, interpreta la realitat i embolcalla el lector amb una enorme massa de referències culturals, màgiques, mítiques o filosòfiques, dóna la seva particular visió del món i salva de l’oblit fi gures i paisatges que l’autor va conèixer i recrea a través de la narrativa.’

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem