1-D: Catalunya rebenta

  • El centre de Barcelona es col·lapsa amb la manifestació més multitudinària dels últims anys · L'organització calcula que s'ha mobilitzat 700.000 persones i els cossos de policia xifren en 200.000 els manifestants · Entre els assistents hi havia Jordi Pujol i Pasqual Maragall

VilaWeb

Redacció

01.12.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La manifestació de la plataforma Pel Dret de Decidir contra el desgavell ferroviari ha desbordat totes les previsions. Dues hores llargues després de l’inici, el recorregut entre plaça Catalunya i l’estació de França de Barcelona continuava col·lapsat amb desenes de milers de persones, que han cridat i portat majoritàriament lemes independentistes i sobiranistes. Tot i el ball de xifres (700.000, segons l’organització, i 200.000, segons els cossos de policia), la manifestació ha superat de llarg la del 18 de febrer de 2006 de la plataforma, i es pot convertir en la més multitudinària d’aquests últims anys. A més de centenars de personalitats dels àmbits social i cultural, entre les quals hi havia dos ex-presidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Pasqual Maragall, o l’ex-president del Parlament Joan Rigol, hi ha hagut molta presència de membres dels dos centenars d’entitats i col·lectius adherits, i també nombrosos militants dels partits polítics que hi donaven suport (CiU, ERC, ICV, CUP). Però, sobretot, hi han assistit tots els ciutadans que, a títol personal i de totes les edats, s’han sumat a aquesta protesta ‘reivindicativa, no festiva’, com han precisat els organitzadors. A l’estació de França, des d’un quart de set, s’ha llegit fins a cinc vegades el manifest, amb la intercalació d’actuacions musicals de Titot, Feliu Ventura i Gerard Quintana.
En la lectura del manifest Mònica Sabata, en nom de la plataforma Pel Dret de Decidir, ha reclamat ‘el dret de decidir el model de país que volem construir i les condicions per exercir-lo’. I ha proposat quatre punts per resoldre el desgavell ferroviari viscut a l’àrea de Barcelona i perquè els serveis públics estiguin ben gestionats: primer, que la xarxa de transports i infrastructures es traspassi a la Generalitat; segon, que es prioritzin les obres del ferrocarril, el tramvia i tot el transport públic; tercer, que es publiquin les balances fiscals; i quart, que la Generalitat pugui recaptar tots els impostos que paguen els catalans. ‘Visca els Països Catalans’ ha tancat la lectura del primer manifest. En un altre moment, l’actor Toni Albà també ha llegit un altre manifest (vídeo), en què es reclama el dret de poder continuar veient TV3 al País Valencià.La manifestació pel dret de decidir sobre infrastructures arriba després d’episodis com la gran apagada de Barcelona, la concessió de la nova T-Sud de l’aeroport del Prat en bona part a Ibèria, i els problemes constants a la xarxa de la rodalia barcelonina. Però la gota que va fer vessar el got va ser la suspensió durant setmanes del servei de les línies C-2, C-7 i C-10, que justament ha recuperat la normalitat l’1-D.

Presència valenciana i balear

A més dels partits i entitats del Principat, els representants dels moviments polítics i socials del País Valencià i de les Illes també s’han manifestat a Barcelona. Hi havia membres d’entitats com Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i Obra Cultural Balear (OCB), i dels partits Bloc Nacionalista Valencià (BNV), Iniciativa del Poble Valencià (IPV) i Bloc per Mallorca.

Valoració de la plataforma

Poques hores després de la resposta en massa de la ciutadania a la convocatòria, la plataforma Pel Dret de Decidir ha valorat ‘molt positivament la multitudinària marxa sobiranista pels carrers de Barcelona’, que ha considerat un èxit multitudinari. ‘La societat civil catalana marca, d’una manera molt especial, la centralitat en l’agenda política del país’. Per la plataforma, la ‘mobilització històrica’ ha de fer reflexionar la classe política institucional.

Per valorar amb més profunditat la manifestació, la plataforma pel Dret de Decidir ha convocat diumenge a les 11.30, a la Sala Abat Escarré del CIEMEN, una conferència de premsa amb Mònica

Sabata i Gerard Fernández.

Enllaços
Mail obert de Vicent Partal: Un canvi de cicle polític.
VilaWeb TV: Entrevistes a personalitats assistents, Jaume Sobrequés: ‘Penso que és un error l’actitud del PSC’, Resum de la manifestació [més vídeos].

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem