07.03.2007 - 06:00
Josep M. Huertas Clavería (Barcelona, 1939), degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), s’ha mort aquest diumenge 4 de març de matinada a l’hospital Clínic de Barcelona a causa d’un embassament cerebral. Huertas, que estava convalescent d’una recent operació, hi havia ingressat divendres a la tarda. El Col·legi i el Sindicat de Periodistes de Catalunya han mostrat el condol per la mort del periodista.Huertas Clavería va ser escollit degà del CPC el maig passat, en unes eleccions molt disputades amb Pilar Antillach. El periodista havia treballat en nombrosos diaris i revistes, entre els quals el Correo Catalán, el Diari de Barcelona, Tele/eXprés, La Vanguardia, El Periódico o Presència. Actualment era col·laborador del diari Avui. Huertas havia escrit o col·laborat en una cinquantena de llibres, la majoria sobre el moviment obrer i la ciutat de Barcelona, i va ser distingit amb el Premi Nacional de Periodisme (1990), la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona (1998) i el guardó Ofici de Periodista. Recentment havia publicat ‘Mites i gent de Barcelona’ (Edicions 62) i ‘Una història de La Vanguardia’.
Per la llibertat d’expressió
De la seva llarga trajectòria política destaca l’episodi que va viure el 1975, quan va ser jutjat i condemnat per un consell de guerra franquista per un article publicat a Tele/eXprés sobre la vida sexual dels barcelonins (‘La vida eròtica subterrània’), on deia que molts ‘meublés’ eren regentats per viudes de militar. Huertas va estar empresonat nou mesos i el cas va mobilitzar els periodistes catalans en defensa de la llibertat d’expressió. D’aquests fets, el programa ‘Dies de transició’ (TVC) en va fer un reportatge el 2004, titulat, ‘El cas Huertas, per la llibertat d’expressió’ i també s’ha escrit el llibre col·lectiu ‘La presó: quatre morts, vuit mesos i vint dies. El cas Huertas Clavería’ (Semir i altres, 1978).
El Sindicat de Periodistes ha definit Huertas com un ‘símbol del dret a la informació’ i com un ‘lluitador per la llibertat, la independència professional i els desfavorits’, i n’ha destacat la seva contribució al periodisme de proximitat. Els companys de professió, com Josep Pernau, Josep Martí Gómez i Lluís Permanyer han recordat el compromís social, la qualitat informativa i la lluita constant de Huertas.
Josep M. Huertas ha estat enterrat dilluns, a les dotze del migdia, a la parròquia Santa Maria del Taulat, al barri del Poblenou de Barcelona.
Enllaços
Comunicats del Col·legi de Periodistes i del Sindicat de Periodistes de Catalunya.
‘El cas Huertas Clavería’, informació del reportatge de Dies de transició (TVC) sobre la condemna a Huertas per un article a Tele/eXprés, el 1975.