23.05.2006 - 19:19
El director de la llibreria Catalònia, Miquel Colomer i el president de l’editorial Almuzara, Manuel Pimentel, han presentat el primer Premi d’Assaig Llibreria Catalònia. És dirigit a treballs d’investigació i de divulgació d’aspectes històrics, de societat, d’economia i de costums de Catalunya. El premi té una dotació de 12.000 euros, l’editorial andalusa el publicarà en català, encara que els treballs es poden presentar tan en català com en espanyol.Manuel Pimentel, que va ser ministre del govern d’Aznar i va dimitir al cap de tretze mesos, no ha explicat el procés pel qual la seva editorial va decidir proposar a la llibreria Catalònia el premi, només ha dit: ‘Sincerament, per la fascinació per tot el que és català. Catalunya sempre ha estat avantguarda social, un laboratori social, amb les coses bones i dolentes que això comporta. S’acusa Catalunya de ser una cultura endogàmica, tancada. Però per nosaltres és una societat especialment viva i volem demostrar que una editorial andalusa pot ser un agent cultural més a Catalunya, des del respecte a la cultura, publicant en català’.
L’editorial Almuzara es va fundar fa dos anys. Té un catàleg generalista, amb diverses col·leccions de narrativa, assaig, biografies i memòries, divulgació científica, matemàtiques, gastronomia… Actualment, Almuzara té un volum publicat en català, ‘Cartes a Núria. Història de la ciència’ de Ramon Parés, i prepara una Història de Barcelona d’Enric Castelló. Pimentel també ha explicat que crearà la col·lecció Catalònia per anar publicant aquests premis i d’altres treballs presentats i no premiats que siguin d’interès.
Segons ha explicat Miquel Colomer, el termini de presentació de treballs s’allargarà fins el 31 d’octubre de 2006 i el treball guanyador es donarà a conèixer el 18 de gener de 2007. Si l’editorial ho troba convenient traduirà el premi a l’espanyol. Pimentel ha dit que tan important és el rigor científic com la voluntat divulgativa i Colomer ha posar alguns exemples de llibres que s’haurien pogut premiar: la biografia del doctor Trueta, ‘El Barça en guerra’ o la vida quotidiana de la Barcelona romana.