11.05.2006 - 20:00
En la compareixença parlamentària d’avui al vespre per a explicar el cessament dels consellers d’Esquerra, Pasqual Maragall ha dit que s’havia vist obligat a prendre aquesta decisió política en vist que ERC volia demanar el no després de l’aprovació de l’estatut al Senat i perquè la ciutadania no entendria la divisió del govern sobre el referèndum del 18 de juny. Ha fet saber que el govern centraria tots els esforços a fer aprovar l’estatut, atès que podria demanar el sí unit i sense equívocs. i que es farien eleccions anticipades abans de fi d’any. De totes maneres, ha agraït la feina feta pels consellers cessats, especialment pel conseller primer, Josep Bargalló, que ha qualificat de ‘lleial’, i ha confessat que, la darrera remodelació del govern, l’havia feta convençut que ERC no demanaria el no, i sense imaginar-se que s’arribaria a aquesta situació. Josep-Lluís Carod-Rovira ha criticat amb duresa la decisió de Pasqual Maragall d’expulsar els sis consellers d’Esquerra del govern, que ha qualificat de ‘gravíssim error polític’, i l’ha atribuïda, en part, a la defensa que ERC ha fet de l’estatut aprovat el 30 de setembre de l’any passat pel parlament.Carod s’ha referit al pacte Mas-Zapatero, del qual ha dit que demostrava que els socialistes havien optat per la submissió al PSOE, al govern espanyol i a les conveniències de grups empresarials, i que els interessos del PSOE i de CiU havien liquidat el tripartit. (En aquest context, ha fet servir el terme ‘psoevergència’.) Finalment, ha fet una crida a votar no al referèndum del 18 de juny, una consulta que per ERC va més enllà de l’estatut. En canvi, Artur Mas, després de la reunió que ha mantingut a la tarda amb Maragall, ha dit que calia separar el referèndum de les eleccions, que CiU garantiria l’estabilitat del govern fins el 18 de juny i que l’expulsió d’ERC del govern certificava el fracàs del tripartit i dels dirigents d’Esquerra. A més, segons el president de CiU, Catalunya pot tenir una situació diferent, i que així serà, però que ara no era el moment de parlar-ne.
Artur Mas reitera que no s’han de barrejar l’estatut i les eleccions, que no vol parlar de pactes fins després de les eleccions, i que lluitarà per un govern cohesionat i perquè CiU en formi part.
Un matí mogut
Avui al migdia, quan s’ha sabut que Maragall expulsava ERC del tripartit, Carod ha dit que no solament plegarien els sis consellers d’ERC, sinó també tots els directors generals i càrrecs de confiança. Amb això ha refusat l’oferiment de Maragall de mantenir-los, encara que fos a les ordres de consellers d’altres partits.
El conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, ha dit que no compartia la decisió de cessar els consellers d’Esquerra, però que entenia la posició de Maragall.
Per la vice-presidenta del PSC, Manuela de Madre, Maragall ha pres la decisió d’expulsar els consellers d’ERC perquè no podia permetre que hi hagués cap conseller que defensés cap opció al referèndum que no fos el sí a l’estatut.
Les conselleries ara vacants són la del conseller primer, dirigida per Josep Bargalló; la de Governació, per Xavier Vendrell; la d’Educació, per Marta Cid; la de Benestar i Família, per Anna Simó; i la d’Universitats, per Manel Balcells.
Tot plegat arriba l’endemà d’haver-se aprovat el nou estatut al Senat. En l’ajustada votació del ple d’ahir al vespre, Esquerra, Eusko Alkartasuna i el Partit Aragonesista es van abstenir.
Enllaços
VILAWEB TV us ofereix una entrevista en vídeo amb Xavier Vendrell.
Fòrum especial de VilaWeb: Reaccions al trencament del tripartit.
Què diuen els partits: PSC, CiU, ERC i ICV.