Màrius Serra guanya el Premi Ramon Llull amb ‘Farsa’

  • La novel·la és una paròdia de la societat actual

VilaWeb

Redacció

02.02.2006 - 23:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Màrius Serra ha guanyat el XXVI Premi Ramon Llull de novel·la en català, que convoca l’editorial Planeta. Sota el pseudònim Robert Odin, hi havia presentat una novel·la titulada ‘El Gran Morelli’, però que ara es diu ‘Farsa’. La història, que té el principi al Fòrum Barcelona 2004, és una paròdia de la societat actual, amb la immigració com un dels grans temes de fons. L’editorial ha anunciat que el llibre sortiria el 23 de febrer.’Farsa’ té el preàmbul al Fòrum Universal de les Cultures, on hi ha l’atracció d’un mag, ‘El gran Morelli’, que té molt d’èxit. L’il·lusionista agafa un immigrant, el fa entrar en un armari i surt convertit en un català perfecte: és soci del Barça, soci del RACC, parla un català amb accent d’Osona, canta els Segadors… Però després l’immigrant desapareix. I a partir d’aquí es descabdella una investigació, que trasllada l’escenari literari al Casino de Barcelona, on se succeeixen un gran nombre de personatges, una vintena, cadascun amb la seva història. La novel·la té trenta-sis capítols, tants com els números de la ruleta. Màrius Serra ha explicat que el punt de partença de la història havia estat la lectura de les memòries de Robert Houdin, el pare de la prestidigitació moderna, alguns fragments de les quals apareixen a la seva novel·la.

‘Farsa’ és un llibre llarg, d’unes cinc-centes pàgines. Segons Carles Pujol, un dels membres del jurat, té la virtut de ser divertit, d’exhibir sàtira, sentit de l’humor, en el millor sentit de la paraula, que vol dir riure’s d’un mateix. Juga amb dues metàfores: el joc d’atzar i la màgia. Diu en Pujol que darrere la sàtira es proposen temes seriosos: qui som en aquest món complex i com hem d’afrontar una situació tan nova com la immigració. Un altre membre del jurat, David Castillo, indica que el llibre, d’un començament fulgurant, aporta reflexió, des de la ironia i fins i tot el sarcasme, sobre la Barcelona de les aparences i del disseny.

Màrius Serra ha explicat que no havia volgut fer una novel·la realista sobre la immigració, que era especulativa, que naixia d’ara i aquí i que plantejava més preguntes que no respostes. Per Serra la immigració és el tema més transcendent que vivim actualment a tot Europa; per això no considera que l’obra sigui barcelonina, sinó profundament europea.

Màrius Serra (Barcelona, 1963) és enigmista, autor de mots encreuats i creador de la web Verbàlia. Fa la pàgina Cap de 7mana de VilaWeb. Curiosament, a la seva pàgina personal, hi descobrim que es defineix com un ‘verbívor, soci del Barça, té carnet del RACC i és l’únic membre estranger del grup d’escriptors italians OPLEPO‘. Un escriptor curiós, amb tres novel·les publicades: ‘L’home del sac’ (Columna, 1990), ‘Mon oncle’ (Proa, 1996) i ‘Ablanatanalba (Ed. 62, 1999). També ha publicat cinc llibres de narrativa breu i ‘De com s’escriu una novel·la’ (Empúries, 2004).

Màrius Serra no és un autor que s’hagi prodigat en premis literaris. Però n’ha guanyats uns quants, encara que els darrers hagin estat per obra publicada: Lletra d’Or per ‘Verbàlia’ (2001), Crítica Serra d’Or també per ‘Verbàlia’ (2001) i premi Ciutat de Barcelona per ‘La vida normal’ (1999). També ha guanyat el Ciutat d’Elx per ‘Lletra menuda’ (1986), el Brot per ‘Amnèsia’ (1987) i el de la Fundació Enciclopèdia Catalana de narrativa per ‘Mon oncle’ (1996). Sobre el perquè s’ha presentat al Ramon Llull, ha dit que una de les motivacions importants era d’avançar un pas més per fer conèixer la seva obra de ficció, per més que tenia el convenciment que un premi com aquest no garantia que la novel·la fos ni bona ni dolenta.

El premi, de 60.100 euros, ha estat decidit pel jurat format per David Castillo, Pere Gimferrer, Gabriel Oliver, Carles Pujol, Antoni Vilanova i Emili Rosales (secretari sense vot). Enguany s’hi han presentat 57 obres originals i inèdites, i d’aquestes, se n’han seleccionades deu. A més de la guanyadora: ‘El jardí de les Hespèrides’, Sòtades de Maronea (pseudònim); ‘La tardor de la Júlia’, Hermínia Esteve; ‘El sabor de la sal’, Jordi Pastó i Tella; ‘Imago’, Marina Pasqual (pseudònim); ‘La litúrgia de les espelmes’, Clàudia Urba (pseudònim); ‘L’illa sense memòria’, Joan Mas Quetglas; ‘Un breu instant d’eternitat’, Jaume Bellera Solà; ‘Punt final’, Sebastià Gombreny (pseudònim); ‘El Vot’, Pere Lopes (pseudònim).

La concessió del premi s’ha fet durant un sopar a l’hotel Arts de Barcelona. L’any passat va guanyar el XXV Premi Ramon Llull l’escriptor Lluís-Anton Baulenas amb l’obra ‘Per un sac d’ossos‘.

Enllaços
Màrius Serra al ‘Qui és qui’.
L’autor a ‘Lletra’ de la UOC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem