23 d'abril, Sant Jordi 98

SANT JORDI '98: RELLEU GENERACIONAL

Els periodistes literaris Lluís Bonada, David Castillo, Carles Geli i Xavier Moret coincideixen a destacar el protagonisme que adquireix la narració curta i l'aparició de nous autors joves, que suposen un relleu generacional. David Castillo argumenta que està apareixent una nova generació d'escriptors que enllaça amb la generació d'escriptors que apareix a principis dels 80 (Moncada, Monzó, Palol...). "Ara, a finals dels 90 apareixen una sèrie d'autors joves, nascuts a finals dels 60, com Jordi Puntí, Ada Castells o Ponç Puigdevall, i que estan acompanyats d'una altra fornada d'escriptors que s'han anat fent durant aquesta dècada: Fonalleres, Màrius Serra, Vicenç Pagès..." Per la seva banda, Xavier Moret d'entre els autors joves destaca sobretot "l'aparició de noves autores, com ara Ada Castells (El dit de l'àngel), Flàvia Company (Ni tu ni jo ni ningú), Núria Perpinyà (Un bon error) o Roser Ametlla (El nedador)".

Segons Lluís Bonada, "moltes de les novetats són llibres de contes tant d'autors coneguts com d'autors nous, en una proporció respecte la novel.la més alta del que és normal en altres literatures. Entre els autors coneguts hi ha llibres de narracions molt interessants com el de Màrius Serra (La vida normal), Xavier-Roca Ferrer (El cas Petrescu), Xavier Bosc (Vicis domèstics) i Joan Perucho (Els pares del desert). Entre els nous o no prou coneguts encara destaquen Ponç Puigdevall (Era un secret), Jordi Puntí (La pell d'armadillo) i Josep M. Argemí (Vides secretes)".

En poesia també sorgeixen nous autors, però sobretot David Castillo ressalta "la consolidació d'una poesia gens carca. A primers de segle van sorgir poetes molt importants que es van anar morint durant els anys setenta i vuitanta. Els que van venir després es van dedicar a imitar-los, ja fossin formalistes, surrealistes o simbolistes. Això va provocar una mena de fallida general, perquè era una situació de còpia contínua de Foix, Vinyoli, Espriu, Riba i fins i tot d'en Brossa. Ara aquesta situació s'està superant. S'ha creat la necessitat de fer arribar la poesia al públic i ha sorgit el fenòmen dels recitals, que han tingut molt d'èxit. D'entre els poetes que estan sortint i aquells que s'han consolidat destaquen Enric Casassas, Jordi Pope, Jesús Lizano, Biel Mesquida (que fa una prosa que per a mi és poesia) i Eudald Puig".

Pel que fa a la novel.la, la notícia d'aquest Sant Jordi és la novel.la històrica. Així ho constaten Carles Geli i Lluís Bonada. És novel.la històrica la guanyadora del premi Sant Jordi ("L'atles furtiu" d'Alfred Bosc) i de l'Andròmina de València ("Les confidències del comte de Buffon" de Martí Domínguez). També n'és l'última de Josep Franco (Les potències de l'ànima) i la de Ruben Mettini (Els déus de la vall).

Un altre element a destacar és la bona collita de traduccions d'autors nous amb novetats d'última hora. Tal com diu Xavier Moret, "s'està traduïnt narrativa d'autors actuals, de tal manera que les editorials catalanes estan deixant de quedar relegades, en aquest aspecte, a la segona divisió. Casos com el d'Arundhati Roy (El déu de les coses petites), Martin Amis (Tren de nit), Paul Auster (Viure al dia) o Ian Mc Ewan (Amor perdurable) en són la prova".

Finalment, Carles Geli també recorda un fenòmen que en els darrers temps s'ha afermat: "hi ha una eclosió d'autors que provenen del món audiovisual, és una invasió de la galaxia McLujan a la galaxia Gutemberg. La quantitat de personatges televisius i guionistes que treuen novetat és impressionant: Toni Soler ("Història de Catalunya"), Albert Om ("El nom del porc"), Xavier Sardà ("Respuestas marcianas"), Francesc Orteu, guionista del programa radiofònic de Miquimoto, Pasta Gansa("Petita enciclopèdia catalana")... El fenòmen televisiu eleva a l'enèssima potència la popularitat d'aquests personatges, la qual cosa fa pensar que vendran molt per aquest Sant Jordi".

 

[ Tornar a VilaWeb ]