G O V E R N

Office National des Statistiques.

CIA World Fact Book - Algèria


I N F O R M A C I Ó

Africa News Service: Algeria

Algerie Presse Service.

Online News Worldwide manté la que és possiblement la recopilació més completa d'articles sobre la crisi algeriana.

Hot Spot presenta un documentat anàlisi en anglès de la situació algeriana.

Tots X Tots presenta unes entrevistes en Real Audio amb Sediki Débaili, secretari general del Front des Forces Socialistes d'Algèria.

Entrevista amb Salima Ghezali, Directora del setmanari algerià 'La Nation' (Avui)


A L T R E S

Campanya per la Pau i els Drets Humans a Algèria (Pangea)

L'informe d'Amnistia Internacional sobre Algèria.

Grups Islàmics d'Alliberament. (Dades del govern dels Estats Units)

ArabNet, (directori de recursos algerians).

La declaració de la Unió Europea sobre les massacres.

Ramadan on the Net. Informació sobre el significat del mes sagrat pels musulmans.


L ' E N Q U E S T A

Justificarieu una intervenció europea a Algèria?


El Ramadà torna a desfermar la violència

El mes de Ramadà, sagrat pels musulmans, representa des de fa anys a Algèria una època d'horror. Els radicals islàmics del GIA se'l prenen com un moment especialment indicat per a matar a tots aquells que no comparteixen el seu ideari (per exemple acudint al cinema o donant suport al govern o l'exèrcit). El Ramadà, aquest any 1998, començava el 10 de gener.

L'orígen immediat d'aquesta crisi cal anar-lo a cercar a la victòria del Front Islàmic d'Alliberament en les eleccions de fa cinc anys. Aquella victòria, clara i contrastada, no va ser acceptada pel govern. Que va perpretar un autèntic cop d'estat, ignorant-ne el resultat. La Unió Europea, especialment França, va beneïr aquesta interrupció del procés electoral, tement que un ascens dels islamistes posés en perill l'abastiment a Europa del gas i el petroli algerians.

La repressió contra el moviment islàmic va donar ales al seu sector més radical, els GIA (Grups Islàmics d'Alliberament). El GIA es caracteritza per la seva violència extrema i indiscriminada.

L'actuació dels GIA ha estat contestada cada cop de manera més descontrolada també per l'exèrcit algerià i en aquests moments uns i altres protagonitzen constants episodis d'agressió sobre la població civil, que veu amb impotència com els assassinats es succeeixen. En aquests cinc anys es calcula que han mort 60.000 persones.

Després de molts mesos de paràlisi sembla que la comunitat internacional, i especialment la Unió Europea, ha decidit proposar un canvi en la seva política i comença a insinuar una possible intervenció estrangera a Algèria, amb la voluntat de protegir la vida dels civils dels atacs del GIA i de l'exèrcit. Mentrestant, políticament, es comença a qüestionar el suport al cop d'estat i a dir, de moment en veu baixa, que sense el FIS (islamista moderat) no hi ha solució possible a l'atzucat polític algerià.

I aquí es tanca el cercle de la crisi. Ja que, més enllà dels fets puntuals, el que està passant a Algèria és una conseqüència de la colonització. Cap país àrab va patir una assimilació tant gran des de la metròpoli com Algèria per part de França. La guerra d'independència va deixar pas a un govern revolucionari, que malgrat els enormes recursos naturals del país, no va saber encarrilar l'economia algeriana en una via satisfactòria per a la majoria de la població. La successió del fracàs de la dominació europea i del govern revolucionari laic va fer que l'única alternativa de canvi per a una bona part de la població fos el retorn a un islamisme més o menys idealitzat. Un retorn que Europa no està disposat a acceptar, aparentment incapaç de distingir entre moderats i radicals.

El gran dubte, amb això, és si una intervenció estrangera no servirà, precisament per a atiar més encara el foc.


Tornar a VilaWeb