EL DEBAT

Tornar a la pàgina principal del dossier sobre les 35 hores.

LES OPINIONS

El vicesecretari general d'ERC, Josep Huguet, declara que "la tendència va cap aquí, sempre i quan la negociació sigui realitzada entre sindicats i patronal", tot i que, segons ell, "aquesta mesura no és la solució en el tema de l'atur. Treballs a temps parcial o una reindustrialització per part de les institucions públiques, són algunes de les opcions que també són vàlides".

 

El responsable de Relacions Internacionals per Iniciativa per Catalunya, Josep Vendrell, creu que aquesta mesura és "molt positiva", i que de fet "és una reivindicació que ja portem temps fent-la, tal i com al seu moment es ja vàrem incidir amb la reducció cap a les vuit hores setmanals". "Les 35 hores setmanals", diu, "poden crear ocupació però no de forma suficient". I destaca que aquesta reducció no pot ser compensada amb un augment significatiu de les hores extres, posant com exemple La Generalitat de Catalunya, "una de les institucions que més les utilitza".

 

Des del partit Unitat del Poble Valencià, també es mostren a favor d'aquesta mesura, "tot i que no és una panacea". Segons van declarar, "s'ha de tenir molt en compte la negociació entre el Govern de la Generalitat del País Valencià, les Organitzacions de Treballadors i Empresarials i les Administracions Locals, intentant sempre arribar a un consens". Segons el portaveu del Bloc Nacionalista Valencià, Pere Mayor, "és una contradicció que es debata la possible reducció legal de la jornada laboral a 35 hores i en molts casos encara hi haja treballadors que realitzen totes les setmanes fins i tot més de cinquanta hores de feina".

 

El secretari de Política Institucional d'UGT, Ciríaco Hidalgo, afirma que "l'ocupació és un ben escàs", i que està demostrat que, per una part, "el creixement econòmic sostingut no crea ocupació; fins i tot el destrueix". La reducció laboral a 35 hores "pot ser una alternativa, no la solució". Però l'excedent que es crea amb aquesta disminució s'ha de repartir. "Un terç ha d'anar a la generació de més ocupació; un altre a la modernització de les empreses, i un altre el benefici empresarial". Hidalgo també s'ha mostrat a favor de la supresió de les hores extres (92 millions a tot l'estat durant l'any passat), i dels incentius als acords entre les empreses i els sindicats.

 

Josep Maria Ranyé, responsable de Política Social del PSC, es mostra favorable davant aquesta mesura, ja que "es un mecanisme més per afavorir la millora del mercat laboral". A més, va anunciar la trobada que realitzaran PSC, IC i ERC per signar un acord amb l'objectiu d'establir un pla d'ocupació, que pugui establir nous llocs de treball, estimular una economia més sana en quant a un augment de la inversió pública, i una reducció de la jornada laboral, juntament amb el control i disminució de les hores extres retribuïdes.

 

La Secretària d'Ocupació i Formació Professional de CONC, Angelina Puig, afirma que "ja fa temps que estem demanant aquesta reducció", que s'ha d'aconseguir a través d'una negociació col.lectiva, perquè s'ha de controlar molt el perill d'incrementar les hores extraordinàries, fet que provoca una "insolidaritat". Aquesta reducció de la jornada laboral ha de servir "per crear nous llocs de treball", i per tant s'han d'arribar a "acords entre les empreses i els sectors" perquè puguin reordenar la jornada de temps de treball.

 

Salvador Morera (Partit per la Independència) valora "positivament la proposta tot i que només seria efectiva integrada dins un conjunt de mesures més gran". Per al PI "s'hauria de començar per plantejar el tema del treball a temps parcial, que a la resta d'Europa és molt més normal que aquí". Finalment Morera afirma que "la tendència a la reducció de la jornada laboral és un fet que ningú no pot negar".

 

El diputat i portaveu de Treball, Ocupació i Desocupació del PP de Catalunya, Ignasi Oleart Comelles, opina que aquesta mesura "ha d'anar sempre dins del conveni sector-empresa", però també declara que "la reducció de la jornada laboral implica una equivalència a la baixada del sou". Un primer pas que recomana realitzar és "equiparar la jornada laboral del sector privat a la de l'Administració Pública (37,5 hores/setmanals)". Oleart també es va mostrar a favor d'estimular als empresaris per poder competir perquè, segons va afirmar, "si no hi ha empresaris, no hi haurà treballadors".

[ Tornar a VilaWeb ]