Europa press

Logo ep

    Figueres defensa que la competència en valencià es valore com a mèrit per a la carrera docent universitària

    17:0018.06.2010

    VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)

    La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ascensió Figueres, ha manifestat hui que seria una "bona mesura" que la competència en valencià es valorara com a mèrit dins de la carrera docent en les universitats.

    Figueres s'ha pronunciat d'esta manera, en declaracions als mitjans de comunicació, després de participar a la presentació d'un informe elaborat per les universitats valencianes en col·laboració amb l'AVL per a conèixer els usos lingüístics entre el professorat, els estudiants i el personal d'administració i servicis (PAS).

    La presidenta de l'AVL ha afirmat que a la universitat "no es pot rebutjar a un professor estranger per no tindre el requisit" lingüístic perquè seria "tirar pedres contra la nostra teulada", però "el que sí es podia fer és que no estrictament com a requisit però sí com a mèrit que es valorara molt". "Seria una bona mesura que es valorara molt la competència en valencià dins de la carrera docent", ha postil·lat.

    Alhora, Figueres ha rebutjat pronunciar-se sobre la possibilitat que s'introduïsca com requisit l'anglés per a accedir a unes oposicions docents, ja que, segons ha assenyalat, "estem parlant del valencià". En este sentit, ha incidit que establint un requisit lingüístic per a les universitats "potser estaríem lligant-nos de mans i podríem penedir-nos en un moment donat".

    Ha defensat que han de ser els equips rectorals els que, a la vista de l'informe presentat, "vegen quals han de ser les actuacions", si bé ha insistit a defensar que el mèrit de la competència en valencià "es valore molt dins de la carrera docent de les universitàries".

    Respecte a l'estudi, ha assenyalat que si es compara "on estem ara" amb l'època en la qual ella va cursar els estudis universitaris "cal estar molt contents de la presència del valencià" a les entitats acadèmiques, "ara bé, si fem una comparació entre les dos llengües oficials de la Comunitat veiem que el valencià està clarament minoritzat".

    Sobre esta qüestió, ha instat a "posar el nostre granet de sorra perquè esta situació canvie i cada vegada siga més fàcil poder estudiar en valencià en totes les universitats". Ha assenyalat que, segons l'estudi, "hi ha carreres en les quals l'oferta en valencià és del 100% i altres en les que és del 0%", pel que haurà d'incidir en este àmbit, ha apuntat.

    Ha afirmat que es poden "posar mesures però hem de ser tots els qui podem intervinder ací". Així, ha instat als qui tenen fills que van a la universitat que els animen a matricular-se en valencià i als professors a "perdre a vegades esta por de donar les classes en valencià", i alhora també ha reclamat "plans d'incentivació" per a "ampliar este marge".

    A l'acte, celebrat al monestir de Sant Mique dels Reies, també han participat els rectors de les universitats de València-Estudi General (UV-EG), Esteban Morcillo; Alacant (UA), Ignacio Jiménez; Politècnica de València (UPV), Julià Igual; i Jaume I de Castelló (UJI), Vicent Climent, així com el vicerector d'Estudiantes de la Miguel Hernández d'Elx (UME), Fernando Borràs.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies