‘Me too’: a propòsit dels abusos i la violència de l’exèrcit espanyol
La violència sistemàtica és una eina cabdal de desorganització, de destrucció fins als fonaments d'una societat, i això que passava al servei militar responia a aquest propòsit
D'ençà de fa cinquanta-tres anys, el restaurant Ca l'Isidre ha estat una referència de cuina de producte i un espai emblemàtic de Barcelona
De la memòria sentimental gastronòmica de Vázquez Montalbán en resta ben poca cosa, tot i que segur que ens recriminaria que no féssim una lectura política de la cuina catalana actual
‘La veritat literària de Teresa Pàmies’, de Montserrat Bacardí, ressegueix la vida i l’obra de l’escriptora de Balaguer, marcada per l’exili i el compromís polític
Ben diferents de tarannà i de llenguatge, Picasso i Miró van estar lligats per una amistat que va durar cinc dècades · Una gran exposició a la Fundació Miró i al Museu Picasso en fa memòria, ara que s’escauen els cinquanta anys i els quaranta anys de les morts respectives
‘La cuina del Consolat de Mar’ mostra com el patrimoni culinari del Principat, País Valencià i les Illes es va enriquir amb el comerç i l'intercanvi mediterrani · Els autors són els xefs Sergi de Meià, Miquel Calent i Lucía Murillo
El pròleg a ‘L’altre regne’, d’E. M. Forster, demostra la gran qualitat com a lector, escriptor i crític de Vicenç Pagès Jordà
Edicions Proa recupera 'Terres de l'Ebre', de Sebastià Juan Arbó · L'any 1932 va ser saludat com el primer autor que s'ocupava literàriament d'aquest territori, que va batejar
A la llegenda literària de la Costa Brava, s'hi afegeix la Residència Literària Finestres de la Casa Sanià, a Palamós, on Truman Capote va escriure 'A sang freda'
Carles Jordi Guardiola edita 'L'inoblidable viatge a Grècia' del poeta Carles Riba, inspiració d'alguns dels seus poemes més coneguts
El restaurant Windsor de Barcelona proposa una passejada per la gastronomia catalana del segle XX i un homenatge a un dels seus millors savis, l’escriptor i gastrònom Nèstor Luján
Les terres de l’Ebre s’han convertit en una referència gastronòmica amb tres estrelles Michelin, que han consagrat Villa Retiro, de Xerta, i les Moles i l’Antic Molí, d’Ulldecona
La història europea, des d'una de les seves capitals, la ciutat de Reus · És el que proposa ‘La pensió d'alemanys’, de Montserrat Corretger
Raimon publica 'Personal i transferible', la primera part dels seus dietaris dels anys vuitanta, centrats en els anys 1982 i 1983
A Josa de Cadí hi ha Ca l'Amador, en què el xef Diego Alías ofereix una cuina eclèctica, amb influències de l'alta cuina i el receptari tradicional
L'editorial Gavarres publica 'El Mataró de Cuyàs', una antologia a cura de Neus Pinart que ressegueix la relació del periodista amb la ciutat
Fa cent anys que el capità general de Barcelona Miguel Primo de Rivera va fer un cop d'estat militar que va donar lloc a una dictadura de set anys
L'escriptora Iolanda Batallé, ex-directora de l'Institut Ramon Llull, publica 'Massa deutes amb les flors', el seu retorn a la novel·la després de deu anys
És un goig acabar l'estiu llegint 'El balneari' de Maria Campillo, després de gaudir d'un circuit termal als Banys de Sant Vicenç, a l'Alt Urgell
L’hotel Serras Torre del Remei recupera el palauet que l’arquitecte Calixte Freixa va aixecar per a la família Manaut i que Josep Maria Boix i Loles Vidal van convertir en una referència gastronòmica
Iñaki Rubio ressegueix literàriament l'estada l'any 1906 de Pablo Picasso i Fernande Olivier al peu del Pedraforca, i com l'artista en va tornar capaç de capgirar la història de l'art
Podem recordar els estius de la nostra vida, també, pels llibres que hi hem llegit · Per això, la tria dels llibres que llegirem durant les vacances és fonamental
El restaurant el Bulli, que va tancar ara farà dotze anys, acaba de reobrir convertit en un museu que permet de resseguir històricament la revolució gastronòmica que s'hi va fer
Quan arriben les darreres setmanes de juliol, els mataronins –encara que siguem a l'exili– no sabem parlar d'una altra cosa
El professor de la Universitat Ca Foscari de Venècia Enric Bou acaba de publicar 'Cartografies de la desaparició. Vestigis de la representació de la vida quotidiana'
Fina Puigdevall i les seves filles, Clara, Martina i Carlota Puigvert, són al capdavant del restaurant les Cols, que ha situat Olot en el mapa gastronòmic