El president Mas, en perspectiva
Escoltant ahir Artur Mas costava de no pensar quin actiu tan gran va perdre el moviment, tot el moviment, no tan sols aquest partit o aquell, bàsicament per les obsessions ideològiques de la nostra esquerra
El xef de l'Alkímia i Alkostat es proposa de tornar l'escudella a totes les cases i fer que la nostra sopa es pugui menjar, fins i tot, pel carrer
L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha homenatjat aquesta setmana Mey Hofmann, la fundadora de l'escola de cuina i el restaurant que porta el seu nom, reconegut amb una estrella Michelin
Parlem amb la cuinera Carme Ruscalleda amb motiu de la presentació del seu nou receptari, ‘La paella pel mànec’
Aviat s'escaurà el centenari de Jorge Semprún, l'escriptor en francès i ministre espanyol que sempre es va considerar un deportat al camps nazis
El crític d’art Daniel Giralt-Miracle publica ‘Guspires de memòria’, un document apassionant sobre la cultura catalana al segle XX
Ens acostem al nou bar Pinotxo, que ha obert al mercat de Sant Antoni de Barcelona
L'editorial Fragmenta proposa a deu autors contemporanis de reflexionar entorn del decàleg, peça fonamental de la nostra tradició intel·lectual, d'un punt de vista actual
Fundada per Miquel Boadas l'any 1933, la cocteleria del carrer dels Tallers és una de les més antigues d'Europa i del món
L'exposició "Picasso a la retina. Retrats d'artistes catalans" reivindica la catalanitat d'adopció de Picasso i la seva relació amb els artistes catalans
El cuiner Sergi de Meià acaba d'obrir Banquet, el seu nou projecte a Barcelona després del tancament del restaurant que portava el seu nom · Parlem de la seva trajectòria, marcada per l'arrelament a la terra, a la cuina catalana i a la família
Destino publica 'La inflació alemanya', les cròniques que Josep Pla va escriure per a la Publicitat com a corresponsal a Berlín · Va ser testimoni de la crisi i va poder veure de prop Adolf Hitler
D'ençà de fa cinquanta-tres anys, el restaurant Ca l'Isidre ha estat una referència de cuina de producte i un espai emblemàtic de Barcelona
De la memòria sentimental gastronòmica de Vázquez Montalbán en resta ben poca cosa, tot i que segur que ens recriminaria que no féssim una lectura política de la cuina catalana actual
‘La veritat literària de Teresa Pàmies’, de Montserrat Bacardí, ressegueix la vida i l’obra de l’escriptora de Balaguer, marcada per l’exili i el compromís polític
Ben diferents de tarannà i de llenguatge, Picasso i Miró van estar lligats per una amistat que va durar cinc dècades · Una gran exposició a la Fundació Miró i al Museu Picasso en fa memòria, ara que s’escauen els cinquanta anys i els quaranta anys de les morts respectives
‘La cuina del Consolat de Mar’ mostra com el patrimoni culinari del Principat, País Valencià i les Illes es va enriquir amb el comerç i l'intercanvi mediterrani · Els autors són els xefs Sergi de Meià, Miquel Calent i Lucía Murillo
El pròleg a ‘L’altre regne’, d’E. M. Forster, demostra la gran qualitat com a lector, escriptor i crític de Vicenç Pagès Jordà
Edicions Proa recupera 'Terres de l'Ebre', de Sebastià Juan Arbó · L'any 1932 va ser saludat com el primer autor que s'ocupava literàriament d'aquest territori, que va batejar
A la llegenda literària de la Costa Brava, s'hi afegeix la Residència Literària Finestres de la Casa Sanià, a Palamós, on Truman Capote va escriure 'A sang freda'
Carles Jordi Guardiola edita 'L'inoblidable viatge a Grècia' del poeta Carles Riba, inspiració d'alguns dels seus poemes més coneguts
El restaurant Windsor de Barcelona proposa una passejada per la gastronomia catalana del segle XX i un homenatge a un dels seus millors savis, l’escriptor i gastrònom Nèstor Luján
Les terres de l’Ebre s’han convertit en una referència gastronòmica amb tres estrelles Michelin, que han consagrat Villa Retiro, de Xerta, i les Moles i l’Antic Molí, d’Ulldecona
La història europea, des d'una de les seves capitals, la ciutat de Reus · És el que proposa ‘La pensió d'alemanys’, de Montserrat Corretger
Raimon publica 'Personal i transferible', la primera part dels seus dietaris dels anys vuitanta, centrats en els anys 1982 i 1983
A Josa de Cadí hi ha Ca l'Amador, en què el xef Diego Alías ofereix una cuina eclèctica, amb influències de l'alta cuina i el receptari tradicional
L'editorial Gavarres publica 'El Mataró de Cuyàs', una antologia a cura de Neus Pinart que ressegueix la relació del periodista amb la ciutat
Fa cent anys que el capità general de Barcelona Miguel Primo de Rivera va fer un cop d'estat militar que va donar lloc a una dictadura de set anys
L'escriptora Iolanda Batallé, ex-directora de l'Institut Ramon Llull, publica 'Massa deutes amb les flors', el seu retorn a la novel·la després de deu anys
És un goig acabar l'estiu llegint 'El balneari' de Maria Campillo, després de gaudir d'un circuit termal als Banys de Sant Vicenç, a l'Alt Urgell
L’hotel Serras Torre del Remei recupera el palauet que l’arquitecte Calixte Freixa va aixecar per a la família Manaut i que Josep Maria Boix i Loles Vidal van convertir en una referència gastronòmica
Iñaki Rubio ressegueix literàriament l'estada l'any 1906 de Pablo Picasso i Fernande Olivier al peu del Pedraforca, i com l'artista en va tornar capaç de capgirar la història de l'art
Podem recordar els estius de la nostra vida, també, pels llibres que hi hem llegit · Per això, la tria dels llibres que llegirem durant les vacances és fonamental
El restaurant el Bulli, que va tancar ara farà dotze anys, acaba de reobrir convertit en un museu que permet de resseguir històricament la revolució gastronòmica que s'hi va fer
Quan arriben les darreres setmanes de juliol, els mataronins –encara que siguem a l'exili– no sabem parlar d'una altra cosa
El professor de la Universitat Ca Foscari de Venècia Enric Bou acaba de publicar 'Cartografies de la desaparició. Vestigis de la representació de la vida quotidiana'
Fina Puigdevall i les seves filles, Clara, Martina i Carlota Puigvert, són al capdavant del restaurant les Cols, que ha situat Olot en el mapa gastronòmic
Les dones m'expliquen coses, capgirant el ja clàssic títol de Rebecca Solnit, i jo he parat l'orella perquè allò que diuen és interessant
L'escriptor Josep Vallverdú arriba avui a cent anys, mentre continua escrivint i publicant · El seu darrer llibre, 'Mosaic de tardor', completa el cicle de les memòries
L'editorial Cal Carré recupera la novel·la en vers 'Espill', de Jaume Roig, un clàssic de la literatura catalana del segle XV que no ens hem de prendre seriosament
Parlem amb el crític literari D. Sam Abrams arran de la publicació d'un volum d'homenatge que ha publicat Lleonard Muntaner amb motiu dels seus setanta anys