VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DILLUNS, 04/06/2007 - 14:30h

Vic acull una mostra sobre el naixement, el creixement i la desaparició dels mítics templers

La mostra aprofundeix en l'ordre del Temple, el més important orde militar medieval, creat el 1118

L'Obra Social Caixa Sabadell presenta l’exposició '700 anys després. Els cavallers del Temple o la vigència d'un mite' a la Biblioteca Joan Triadú de Vic del 4 al 30 de juny. La mostra porta nous elements al coneixement de la societat medieval del Mediterrani, ja que proposa una exploració aprofundida sobre el poc conegut orde del Temple, el més important orde militar medieval, creat el 1.118 i que durant dos segles va deixar testimonis arquitectònics i artístics als països mediterranis.

La mostra, que ha estat comissariada per Jordi Rovira i Àngels Casanovas, es podrà visitar els dilluns de 4 a 2/4 de 9, de dimarts a divendres de 10 a 2/4 de 2 i de 4 a 2/4 de 9 i els dissabtes de 10 a 2/4 de 2.

Per tal d’aprofundir en el contingut de l’exposició es proposa com a activitat complementària la conferència ‘Història i mite dels templers’, a càrrec del doctor Antoni Pladevall, expert en aquesta temàtica. Format al Seminari de Vic i a la Universitat Catòlica de Lovaina, ha treballat als Arxius Diocesans de Vic, ha col·laborat en les tasques de l’Inventari del Patrimoni Català de la Diputació de Barcelona i ha estat director general de Patrimoni Artístic de la Generalitat de Catalunya. També ha dirigit la col·lecció “Catalunya Romànica” d’Enciclopèdia Catalana i és autor de gran quantitat de llibres i articles sobre història i art a la comarca d'Osona i de Catalunya en general. Al 1994 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició parteix de l’interès que desperta la cultura medieval, amb unes gestes i uns herois que solen confondre’s amb les boires d’aquella època turbulenta i sovint són més objecte de llegenda que de concreció històrica. Els últims anys, la literatura d’arreu del món també s’ha ocupat de revisar els vells mites i, així, a Catalunya han proliferat els llibres sobre el catarisme o sobre els almogàvers. Revisar els vestigis dels templers no farà sinó projectar nova llum sobre la cultura d’aquells monjos guerrers que van crear un univers elitista i clos, que va conviure durant l’època de les croades amb els poders terrenals dels reis i els successius papats.

Tots aquests fets van tenir lloc fins que l’any 1307 es va iniciar el procés de desfeta i el rei de França, Felip el Bell, va precipitar la seva fi amb la col•laboració del papa Climent V mentre els darrers templers eren acusats d’heretgia i cremats a la foguera. Les imatges i els testimonis singulars de l’empremta templera, així com la seva litúrgia, ara són la matèria d’aquesta exposició i, alhora, han quedat recollits al catàleg que n’acompanya la itinerància.

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA