VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DILLUNS, 18/02/2008 - 06:00h

Un informe sobre el refugi antiaeri del Pau Vila en recomana l’estudi

El MHS prepara una exposició sobre els refugis antiaeris de la Guerra Civil a la ciutat

Fa tres mesos l’IES Pau Vila va plantejar a l’ajuntament i la Generalitat millorar l’accés al refugi antiaeri que es troba sota el centre educatiu, per tal de poder recuperar aquest testimoni local de la Guerra Civil. Un informe recent de l’Oficina de Patrimoni recomana realitzar cales de sondeig per poder establir els límits reals del refugi i trobar-ne l’accés, així com determinar la possibilitat de preservar-lo amb les futures obres del centre educatiu.

A la ciutat hi ha diversos refugis antiaeris, segons confirmen les investigacions dutes a terme pel Museu d’Història de Sabadell. Les actuacions de l’àrea d’Urbanisme de l’ajuntament se centren, de moment, en tres refugis localitzats que són el de l’aeroport, el de Can Feu i el de l’IES Pau Vila. Aquest darrer és especialment peculiar, perquè la major part dels refugis antiaeris van ser construïts per la Generalitat, mentre que el de l’IES Pau Vila el va construir l’ajuntament republicà. Aquest terreny de Gràcia el va comprar l’ajuntament de la República per instal•lar-hi un edifici amb usos educatius. L’esclat de la guerra va impedir-ho i finalment es va destinar l’espai a protecció civil, per aquest motiu es va construir un refugi antiaeri que donés cobertura al sector de Gràcia.

El refugi de Gràcia és actualment inaccessible, però podria recuperar-se un cop finalitzi l’estudi patrimonial sobre aquest . L’Entesa per Sabadell ha celebrat la notícia i considera que “el fet de trobar-se en un equipament educatiu el fa especialment atractiu per la seva potencialitat per difondre la història de la ciutat i la memòria històrica”.

El MHS està preparant una exposició, prevista per finals d’aquest any, que reflecteixi els estudis i investigacions que s’estan duent a terme des del museu. L’exposició que durà el títol “Trets de la foscor” se centrarà en els refugis antiaeris de la Guerra Civil. El 2006 el MHS ja va presentar el muntatge “El refugi antiaeri i el polvorí de l’aeroport de Sabadell”. El refugi de l’aeroport ja ha estat visitat per més de 1.300 persones i s’ha obert al públic en diferents jornades de portes obertes des que es va incorporar a l’oferta didàctica i patrimonial del museu.

Pel que fa al refugi del carrer Caresmar, de Can Feu, està sent estudiat per veure les possibilitats de preservació d’aquests instal•lació. Les primeres documentacions assenyalen que aquest pot estar relacionat amb L’Aeronàutica, la Fàbrica Baygual i Llonch, aquest fet ha motivat l’inici del procés per incloure’l al Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell i ser reconegut com a Bé Emergent.

 
Institut Pau Vila
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA