DIJOUS, 17/09/2009 - 07:51h
Continuen les xerrades sobre els 400 anys de l’Expulsió dels Moriscos a la Vall d'Albaida
Manuel Ardit parlarà sobre la visió històrica de l'expulsió a Quatretonda
Aquest divendres 18 de setembre tindrà lloc a Quatretonda la conferència de l’historiador Manuel Ardit 'Els Moriscos al Regne de València: una visió històrica'. L'acte tindrà lloc a la Sala d'Audicions del Centre Social, a les 20 h. La conferencia està organitzada per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) i l’Ajuntament de Quatretonda, dins del cicle de conferències que ha organitzat a la comarca l'institut d'estudis.
La conferència és la segona que es realitza a la Vall d’Albaida, dins del cicle que l’IEVA està realitzant enguany per a commemorar els 400 anys de l’expulsió dels moriscos del nostre territori. Al mes d’agost es va efectuar la primera de les conferències d’aquest cicle a Bocairent, amb el professor de la Universitat de València Manuel Lomas. Al llarg d'octubre i novembre continuaran realitzant-se més conferencies a diferents poblacions de la Vall.
A part del cicle de conferències, enguany el calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia de 2009 està dedicat a aquesta fita en tots els seus apartats, i també el sopar dels socis de l’IEVA es va dedicar a la cuina morisca a partir de les receptes del calendari. Per últim cal recordar la Ruta històrica realitzada a la Vall de Gallinera i la Vall d'Alcalà per a conèixer on vivien alguns dels moriscos abans de l’expulsió, i la visita a Elx i Valencia a les exposicions monogràfiques sobre l’expulsió.
Al voltant del 1600, bona part de la població de la Vall d’Albaida i de l'antic Regne de València estava constituïda per ‘moriscos’, musulmans obligats per la Corona i l’Església a practicar el catolicisme des del 1525. El fracàs de les polítiques d’assimilació propiciades pel clergat, la Inquisició i la monarquia, i el temor que hi havia a la Cort d’una revolta general dels moriscos en connivència amb l’Imperi Turc, portaren el rei Felip II de València a deportar-los al Magrib en la tardor del 1609. La neteja ètnica afectà centenars de milers de persones i deixà buits molts pobles, alguns d’ells per a sempre.
El proper 22 de setembre la Federació d’Instituts d’Estudis Valencians realitzarà un acte de presentació de totes les activitats organitzades per tots els instituts d’estudis al voltat d’aquesta fita històrica a València.
|
|
|
|
|