VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIVENDRES, 14/11/2008 - 18:20h

Patrimoni impedirà que l'A38 passe a prop l'Alqueria del Trinquet d'Almoines

El passat dimarts 11 els serveis tècnics de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura hi van realitzar una visita

Aquesta visita forma part del treball de redacció d'un informe sobre aquest Bé motivat per l'existència de la possibilitat de realitzar l'autovia A-38 per les seues proximitats. En les últimes setmanes, la Conselleria ja havia sol·licitat a l'Ajuntament tota la documentació cadastral, urbanística i històrica.

La tècnica de Patrimoni va poder comprovar in situ, encara que va dir que fa uns anys ja hi havia estat, la importància de conservar aquest Bé Local. Segon va comentar la tècnica a l'alcalde d'Almoines, Vicent Ribes, “s'anava a redactar l'informe en el sentit d'exposar clarament l'obligatorietat de complir la legislació vigent, és a dir, que la futura autovia ha de mantenir una distància mínima 200 m, i prendre les mesures de protecció mediambiental i acústica.

Vicent Ribes ha recordat que l'Ajuntament d'Almoines, per unanimitat, ja va presentar una al·legació en eixe sentit. “Hem d'intentar compaginar la protecció del nostre patrimoni natural i arquitectònic amb l'interés general de la comarca”, ha dit Ribes en referència al possible pas de l'A-38 per Almoines.

Segons l'historiador Abel Soler cal conservar i protegir l'Alqueria del Trinquet per:

1. Perquè conté segurament al seu subsòl les restes d’una alquerieta o rafal d’època medieval, que testimonia –realitzats els pertinents treballs d’arqueologia– com era la vida en temps d’al-Àndalus i a la Safor medieval: l’època dels Quintavall.
2. Perquè conté una torre, una tanca i una alqueria rural, que testimonien com era l’arquitectura valenciana dels segles XIV al XIX.
3. Perquè conté un trinquet, o els indicis de la seua existència, que forma part de la història de l’esport de la Comunitat Valenciana; de la història de la pilota valenciana, en particular.
4. Perquè fou el primer hort de tarongers d’Almoines i un dels més antics de la comarca de la Safor. Es tracta, doncs, d’un testimoni de la història de l’agricultura a la comarca.
5. I, perquè amb independència dels criteris arqueològics, històrics o arquitectònics, l’alqueria del Trinquet és un paratge emblemàtic per als habitants d’Almoines, un lloc que forma part inseparable de la memòria històrica dels almoiners.

Història de l'Alqueria del Trinquet
d'Abel Soler, historiador

L’Alqueria del Trinquet, situada en terme d’Almoines, és un conjunt monumental de gran interés arqueològic (segles XI-XIX), arquitectònic (segles XV-XIX) i etnològic (segle XIX). Es tracta bàsicament d’una torre medieval, amb una alqueria barroca annexa, un trinquet de jugar a pilota valenciana i un recinte mural –d’origen medieval, però reconstruït després– que tanca un antic hort de tarongers.

Els orígens de l’alqueria es remunten a l’època musulmana (segles XI-XIII, segurament), quan començaren a regar-se aquestes terres de l’aigua procedent de la futura séquia comuna de Gandia. Existia en aquella època, en allò que hui dia constitueix el terme d’Almoines, una alqueria principal i ben poblada –Alfarrasí (Alharrazín, en el ‘Llibre del Repartiment’, any 1240)– i quatre alqueries menors, en sa majoria ‘rafals’ o heretats particulars. L’Alqueria del Trinquet degué ser una d’aquestes finques que es regaven, segons un document del 1244, del 4rt partidor, les 3 files d’aigua i la tanda de 15 dies compartida per Alfarrasí i els Benietos (entre Almoines i Gandia). A Alfarrasí i les seues alqueries annexes, corresponien 10 dies d’aigua; als Benietos, els 5 restants.

Descripció de l'Alqueria del Trinquet
Cal considerar que l'edificació conjuga l'habitabilitat, la unitat d'explotació agrícola i els elements defensius, i que en ella cabien els servents, els animals i els senyors.

La seua forma és rectangular, amb una distribució interior un tant laberíntica. Té un gran pati i al primer pis hi eren les antigues dependències senyorials. Sobreïx la seua esvelta torre de 16 metres d'alçària i el seu recinte emmurallat. Cal destacar una mena de barbacana (menuda torre de vigilància), situada en el mur de llevant.

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA