DIVENDRES, 10/08/2007 - 06:00h
Les entitats que s'oposen a la línia d'alta tensió no abandonen la lluita
Iberdrola ha posat en funcionament la línia entre Castelló de la Ribera i Gandia
Les entitats que s'oposen a la línia d'alta tensió que travessa la Ribera Alta i la Safor continuaran la lluita per la defensa del territori, malgrat la posada en funcionament de la línia entre Castelló de la Ribera i Gandia dimarts passat. La línia, de 440.000 volts segons l'oposició, i 220.000 volts segons Iberdrola, va ser paralitzada el 2005 per un tribunal de València, tot i que una sentència en va avalar la continuació el 2006.
L'última esperança de les organitzacions és el recurs presentat per l'ajuntament de Barxeta al Tribunal Europeu d'Estrasburg el febrer passat. El representant de la Coordinadora contra l'Alta Tensió, Vicent Company, creu que el tribunal els donarà la raó per diferents motius: "La línia s'ha fet vulnerant la voluntat pública i amb irregularitats, a banda de l'impacte ambiental i per la salut que representa".
Ara, les mobilitzacions del moviment contra l'alta tensió de les comarques centrals valencianes es centrarà en les dues noves línies d'alta tensió projectades: una, que va des de Cullera (la Ribera Baixa) a Dénia (la Marina Alta), i l'altra que va des de Barxeta a Cullera, i que es realitzaria seguint el transvasament també projectat entre els rius Xúquer i Vinalopó. Aquests dos nous projectes han estat anunciats per Iberdrola, tot i que encara no han estat exposats públicament.
Turisme de quantitat i impacte ambiental
Des de la Plataforma pels Pobles de la Safor, que també han condemnat la posada en funcionament de la línia d'alta tensió, han explicat que al País Valencià no s'està tenint en compte la riquesa paisatgista i ambiental que existeix, i que s'estan realitzant unes obres amb un gran impacte ambiental amb l'únic objectiu d'atreure una gran quantitat de turisme deixant de banda la qualitat. El representant de la plataforma, Xavier Ródenas, ha dit que "des de la Generalitat Valenciana s'està traint la ciutadania perquè està destruint i venent els paisatges i els recursos".
Daltra banda, des del Bloc Nacionalista Valencià de Gandia, que ha realitzat una roda de premsa al costat dels membres de la plataforma, tot i reconèixer la importància de la nova infraestructura elèctrica per als sectors industrials i turístics de la comarca, no comparteixen l'alegria de la posada en funcionament de la línia d'alta tensió, perquè, entre d'altres, Iberdrola i la Generalitat Valenciana han fet cas omís de les peticions realitzades per l'Ajuntament de Gandia en defensa del medi ambient en els últims anys.
En aquest sentit, el portaveu del Bloc de Gandia, Josep Miquel Moya, ha posat de manifest les peticions denegades d'enterrament de la línia, així com l'obertura de nous camins d'accés a les torres d'alta tensió, que han provocat transformacions no naturals en les muntanyes de la comarca.
|
|
|
|
|