DIVENDRES, 05/06/2009 - 12:55h
Personalitats culturals, polítiques i econòmiques de les Illes denuncien la retallada de les emissions de TV3
Les emissions regulars han estat substituïdes pel canal TV3Cat · VilaWeb us ofereix un vídeo amb les reaccions crítiques que ha provocat aquest fet al si de la societat illenca i una entrevista al director d'IB3
Des de l'1 de juny passat, i després de vint-i-tres anys, ja no es veu TV3 a les Illes, sinó TV3Cat, nom amb què s'ha rebatejat Televisió de Catalunya Internacional. Això ha passat arran d'un acord de reciprocitat signat pels governs català i balear i per totes dues televisions autonòmiques. Són moltes les veus que consideren l'acord 'una mutilació' i en demanen una rectificació, mentre que TV3 i IB3 el defensen. VilaWeb us ofereix aquest vídeo.
Aquest acord que no posa fi a l'impediment que TV3 emeti a les Illes programes esportius, pel·lícules i sèries de producció alienes, tot i que podria fer-ho si n'adquirís els drets d'emissió. Ara, però, la programació que veuen els illencs a través aquest nou canal és diferent a la que veuen la resta de catalanoparlants. I així serà també d'ací a un temps per a valencians i nord-catalans, car TV3 també té previst d'emetre TV3Cat, si s'arriba a un acord. Aquesta mesura comporta un 'greuge' per als catalanoparlants que no viuen al Principat, tal com denuncien els qui ja han començat a patir la retallada de les emissions de TV3
Terribas defensa la substitució de TV3 per TV3Cat a les Illes
La directora de TV3, Mònica Terribas, ha defensat l'acord de reciprocitat signat pels governs català i balear, que ha implicat que des d'aquesta setmana TV3 hagi estat substituïda a les Illes pel canal internacional TV3Cat. Terribas defensa que l'acord ha de servir 'per garantir precisament que TV3 arribi a tots els punts dels Països Catalans i que hi arribi en condicions legals i sense lesionar els interessos de les cadenes autonòmiques'.
Terribas ha negat que tractessin els espectadors de les Illes com a estrangers. Quan dilluns es va efectuar la substitució de TV3 pel canal TV3Cat, fou l'Obra Cultural Balear que va deplorar que la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals tractés 'les Illes com si fossin un país estranger'. Aquesta queixa té a veure amb el fet que el TV3Cat ofereix els programes de producció pròpia de TV3, però no els de producció externa, igual que al canal internacional.
Terribas ha explicat que TV3 comprava els productes estrangers, sobretot americans, a través de la Federació d'Organismes de Ràdio i Televisions Autonòmiques (FORTA). 'Així podem competir amb cadenes estatals com Antena 3 o Telecinco. Aquesta és la qüestió clau. Si TV3 ha signat aquest acord que farà que no s'emetin a les Illes Balears programes com 'Rex, un policia diferent', 'Huff', o la pel·lícula americana de la setmana, és perquè IB3 també té comprats els drets d'aquests productes, perquè també forma part de FORTA. L'acord de l'1 de juny impedeix que l'emissió de TV3 lesioni els interessos d'IB3 emetent programes que la cadena balear ha pagat i pretén també emetre. Això es vol evitar sobretot ara que IB3 fa una aposta clara pel català'.
Sobre la possibilitat de comprar els drets per a emetre productes estrangers, com ara films, per a tot el territori de parla catalana, Terribas va dir: 'Podríem comprar-los tots, però després no els podríem emetre.'
Més sectors de les Illes, a banda l'Obra Cultural Balear, han criticat aquest acord de reciprocitat. És el cas del PSM-EN, que presentarà mocions als consistoris mallorquins per tal que TV3 pugui rebre's d'una manera completa. Les mocions (pdf) instaran els ajuntaments a demanar la recepció íntegra de TV3 i la recepció del màxim nombre de canals de televisió en català, 'de manera que el trànsit a la TDT no sigui un retrocés quant a oferta audiovisual en català'.
|
|
|
|
|