La plataforma Pel Dret de Decidir (PDD) va fer ahir una assemblea extraordinària a Girona en què va renovar els estatuts i va escollir nova junta, que presidirà Jaume López (president de l'Associació Catalana de Professionals, ACP). Setze entitats integrants critiquen que algunes entitats que s'hi han incorporat fa poc volen controlar-la políticament i defensen que continuï mantenint la seva 'independència ideològica i econòmica'.
Les entitats crítiques (AraItaca, Arrels dels Països Catalans, Casal Argentí de Barcelona, Centre Cultural Joan Bardina, Ciemen, Fundació Randa i Germanies, Gent de la Terra, nuclis locals de les comarques gironines, Sant Cugat del Vallès, Bellaterra, Castellar del Vallès i Terres de l'Ebre, Òmnium Cultural de Sant Cugat, Revolta Global, Societat i Cultura, i la Xarxa d'Entitats) critiquen les que s'hi han incorporat recentment de no voler treballar per fomentar el dret a l'autodeterminació i d'intentar subordinar la plataforma a interessos polítics.
L'ex-portaveu Gerard Fernàndez ha dit a VilaWeb que gairebé 150 persones van assistir a l'assemblea: 'És un sector molt minoritari que va anar perdent totes les votacions'. També ha explicat que els nuclis locals que diuen que s'han sumat al manifest són inexistents, i que Òmnium Cultural no forma part de la PDD.
La portaveu de la PDD, Mònica Sabata, ha negat que la plataforma s'hagi polititzat: 'Sempre hem defensat la transversalitat, la pluralitat i la independència. No hi ha cap mena d'intenció de voler-se sotmetre als partits polítics, tenim la voluntat de parlar amb tothom.'
Dos models d'estatuts
L'assemblea extraordinària havia de discernir, en un principi, com s'organitzaria la PDD a partir d'ara. S'hi van presentar dos models i, finalment, es va aprovar el que dóna més importància als nuclis locals.
També va acabar escollint nova junta, formada per Jaume López (president), Carles Castellanos (vice-president), Xavier Altadill, Mònica Hill i Mònica Sabata (portaveus) i Roger Gili, Gerard Fernández, Pep Ribas, Ramon Moragues, Jordi Ribes, Jordi Fexas i Carles Rojas (coordinadors de comissions).
Elecció de la nova junta
Sabata ha explicat que els estatuts antics preveien que es modifiqués l'ordre del dia de qualsevol assemblea si ho demanava un 20% dels socis. Emparant-se en aquest punt, un grup va demanar que, a l'assemblea de diumenge, s'hi elegís també nova junta, avançant així quinze dies el calendari previst per a tal efecte.
El Ciemen no considera correcte aquest avançament, que els fou notificat dijous. Opinen que, si ja hi havia una data prevista per a elegir la nova junta (el 29 de juny), no era pertinent d'avançar-la quinze dies, per molt que els estatuts ho permetin.
Però la PDD recorda que el sector crític forçava l'elecció de la nova junta des de final de desembre i que, per tant, la data del 29 de juny ja era mig any més tard del calendari previst.