DIMECRES, 05/03/2008 - 06:00h
Una iniciativa popular vol declarar Catalunya lliure de transgènics
Les Illes Balears ja ho són
Catalunya és un dels territoris europeus amb més cultius transgènics (després de l'Aragó), però la pressió popular adversa també és molt important. Tant els agricultors, ecològics o no, com els grups de protecció del medi, fa anys que batallen per demanar-ne la prohibició, perquè no se saben com poden afectar la salut i l'entorn. La plataforma Som lo que Sembrem, que agrupa tot d'organitzacions presidides per Assemblea Pagesa, ha emprès una campanya de recollida de signatures per fer arribar al Parlament una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que freni els cultius i els aliments transgènics.
Perquè la iniciativa arribi a la cambra, calen 50.000 signatures recollides en quatre mesos. Tots els qui vulguin acreditar-se com a fedataris de les signatures recollides, són convocats avui a la una, davant el Parlament de Catalunya.
Els adversaris dels transgènics diuen que l'administració protegeix 'els interessos del lobby biotecnològic' i que la gent no té cap més manera de defensar-se que emprenent iniciatives com aquesta. Però la comunitat científica argüeix, en favor d'aquests cultius, que faciliten la producció i que els aliments arribin als països més necessitats.
A Catalunya, la recerca en aquest camp va a càrrec de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA, i al País Valencià, se n'ocupa l'Institut Cabanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva.
Però a les Illes Balears el parlament va aprovar una proposició no de llei que les declara 'territori lliure de cultius transgènics'. A Europa, també rebutgen aquests conreus França, Alemanya i Suïssa.
|
|
|
|
|