DISSABTE, 16/02/2008 - 12:29h
Últimes hores perquè Kosovë proclami la independència
La UE dóna el vist-i-plau al desplegament d'una missió per a supervisar la independència
El primer ministre kosovès, Hashim Thaçi, ha anunciat avui al matí que demà es proclamarà la independència del país. Amb aquest anunci es tanquen unes quantes setmanes d'incertesa sobre la separació de Kosovë de Sèrbia. Thaçi ha demanat calma i serenitat. Demà, a les tres de la tarda, hi haurà una sessió extraordinària del parlament, que servirà per proclamar la independència de manera oficial. A continuació, la festa es traslladarà al carrer. Pels volts de les onze de la nit, Thaçi farà el primer missatge a la nació.
La independència que coincideix amb el desplegament de dos mil efectius, entre policies, jutges i funcionaris de duana, de la Unió Europea, que vetllaran perquè la independència es faci amb totes les garanties. Ahir mateix, el parlament va aprovar una moció que permet adoptar les lleis necessàries per proclamar la independència en només vint-i-quatre hores. Setanta-nou parlamentaris hi van votar a favor, sis a la contra i quatre es van abstenir.
Els Vint-i-set nomenaran el general francès Yves de Kermabon, ex-comandant de les forces de l'OTAN a Kosovë (KFOR), com a cap de la missió europea, i el diplomàtic neerlandès Pieter Feith com a enviat especial de la UE a Kosovë.
A més, un sondatge del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) diu que la majoria albanesa de Kosovë i les minories no sèrbies creuen que el millor estatus que pot tenir el país és el d'una independència que respecti les fronteres provincials actuals.
Segons el sondatge, l'economia és la principal preocupació de la majoria albanesa, que confia que la independència els la resoldrà. Més de la meitat dels kosovesos d'origen albanès creuen que la principal amenaça per a l'estabilitat de país és l'estatus que acabi tenint, mentre que el 33% dels d'origen serbi diuen que és el deteriorament de les relacions entre les comunitats, en una enquesta que es va fer entre finals de desembre i principis de gener.
L'oposició de Sèrbia
Justament ahir Sèrbia celebrava la diada nacional, i la imminent independència de Kosovë fou el principal tema de discussió política. El president, Boris Tadic, va dir que preservaria la integritat territorial sèrbia. 'Farem tots els esforços possibles per preservar la sobirania i la integritat del territori serbi, inclòs Kosovë', va dir. El primer ministre, Vojislav Kostunica, fou més contundent, i va avisar la UE que Belgrad no acceptaria d'adherir-s'hi com a compensació per la independència kosovesa.
Un dia abans, dijous, Belgrad va aprovar una llei de caràcter simbòlic que anul·la, de manera preventiva, la independència kosovesa, per demostrar a la comunitat internacional que no renunciarà de grat a la que considera una província seva.
Un cop declarada la independència, es preveu que tant els Estats Units com bona part dels països de la Unió Europea reconeguin el nou estat de manera immediata. No el reconeixeran, ja ho han avançat, ni Grècia, ni Xipre, ni l'estat espanyol, a més a més de Rússia. Precisament, el president rus, Vladimir Putin, va acusar la UE de practicar una doble moral i va emplaçar-la a recolzar els moviments independentistes català, basc i gallec si també recolza el kosovès.
|
|
|