[VÍDEO] Escridassada a les autoritats municipals al pregó de la festa major de Gràcia en plena polèmica pels actes de foc

  • La tinenta de batllia, Laia Bonet, ha estat rebuda entre una gran escridassada dels veïns i crits de "fora, fora!"

VilaWeb

Redacció

14.08.2024 - 19:49
Actualització: 14.08.2024 - 20:01

Les protestes contra el turisme han marcat el pregó de la festa major de Gràcia, que ha començat cap a un quart de vuit del vespre, després de quinze minuts de retard. Una volta ha acabat el pregó alternatiu, els assistents congregats davant el balcó de la Casa de la Vila de Gràcia han començat a entonar càntics contra la tinenta de batllia, Laia Bonet, tan bon punt ha agafat el micròfon. L’episodi arriba en plena polèmica pel conflicte entre colles pels actes de foc, que continua sense resolució, i la suspensió de tots els actes de cultura popular arran del conflicte, segons que ha pogut saber VilaWeb. Els manifestants també han proferit proclames contra la saturació turística i en defensa de la cultura popular i el teixit associatiu del barri.

La polèmica ha fet que els pregoners, els gegantons Torradet i Gresca, hagin estat rebuts entre una gran escridassada pels veïns, que han organitzat un repic d’atuells de protesta. “Fora, fora, fora!”, cridaven.

Sense resolució del conflicte de les colles

Fa dos dies, el consell del districte de Gràcia de l’Ajuntament de Barcelona va decidir de no autoritzar els correfocs de la festa major de Gràcia, tot adduint que les discrepàncies d’aquests darrers mesos en la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia feien que no es donessin les circumstàncies indispensables perquè els actes es fessin amb normalitat.

La polèmica es remunta al gener passat, quan la Colla Vella de Gràcia –una de les colles de foc del barri– va comunicar que abandonava la coordinadora. D’ençà de llavors, les desavinences entre els dos col·lectius han impossibilitat d’arribar a un acord per a fer els actes de festa major d’enguany. El consell considera imprescindible que totes les colles participin en els actes per autoritzar-los.

L’origen del conflicte és la sanció que la coordinadora va imposar a la Colla Vella per haver cremat pirotècnia en una actuació de l’any passat, malgrat que s’havia acordat que el recorregut es faria sense foc. En un comunicat, la colla va al·legar que havien respectat el protocol tradicional.

Les colles s’han mostrat molt crítiques amb la gestió que el consistori ha fet del cas, i l’acusen de no haver-se involucrat prou per resoldre la disputa i de mostrar-se inflexible a l’hora de retirar l’autorització a tots els actes de foc en cas que les parts no arribessin a un acord.

Aquest migdia, l’ajuntament ha instat les dues parts a acostar posicions perquè hi hagués un acord d’última hora que permetés la celebració d’actes de foc. Tanmateix, les negociacions continuen encallades, fins al punt que s’han suspès els actes previs a la lectura del pregó: la plantada de colles al carrer de l’Església, prevista a les 17.00, i els tabals i les gralles de començament de festa, que havien de començar a les 18.30.

Un nou episodi d’escridassades al pregó

Aquests darrers anys, ha esdevingut habitual que els representants polítics siguin xiulats a la plaça de la Vila durant el pregó de les festes. L’any passat, Jaume Collboni no va assistir al seu primer pregó com a batlle de Barcelona, en què Bonet ja va ser escridassada amb xiulets i crits de “independència”. El 2021, la batllessa d’aleshores, Ada Colau, quedà visiblement emocionada després de ser escridassada pels assistents, fet que causà que el pregoner, Jordi Cuixart, intervingués per defensar-la dels xiulets del públic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor