| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | dijous, 20 de febrer de 2025

 Manifest i propostes de Joves per la Llengua 2004

La llengua catalana afronta a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, en aquest començament de segle XXI, una situació d'incertesa. Si bé és l'idioma que identifica els mallorquins i mallorquines, algunes institucions públiques, principalment el Govern de les Illes Balears, hi manifesten una actitud hostil, de menyspreu públic i de manca de sensibilitat social. Han tornat els discursos, que crèiem oblidats, sobre la superioritat d'unes llengües sobre les altres i els intents d'aprofitar de manera partidista un hipotètic -i mai demostrat amb els fets- conflicte lingüístic entre els ciutadans d'origen divers que conviuen a les Illes Balears. S'ha intentat impulsar la conflictivitat a àmbits com l'ensenyament, clau per al futur de qualsevol societat, i que se n'hauria de mantenir al marge per la seva importància. S'han fet, des del Govern, una sèrie de propostes que contravenen la legislació actualment en vigor, Llei de Normalització Lingüística i Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

Com a Joves de Mallorca per la Llengua exigim al Govern que actuï com a institució de tots els ciutadans i que compleixi les seves pròpies lleis. Que garanteixi el dret de tots els ciutadans de les Illes Balears de conèixer i emprar la llengua catalana, independentment del seu origen, ideologia o condició social. Que impulsi el procés de normalització lingüística a tots els àmbits. Que garanteixi el dret dels mallorquins a poder viure en català. Que posi fi a la crispació que ell mateix ha impulsat a base de declaracions molt irresponsables. Que posi en marxa uns mitjans de comunicació públics en català i de qualitat, que siguin un referent per a tota la societat. Que impulsi l'ús de la llengua catalana a l'ensenyament, garantint d'aquesta manera una societat cohesionada amb igualtat d'oportunitats per a tots els seus membres. Que reforci la col·laboració en matèria lingüística entre els territoris de llengua catalana.

Exigim a la resta d'administracions públiques (consells insulars i ajuntaments, i també la Generalitat catalana i valenciana) que s'impliquin en la tasca de defensar l'ús de la nostra llengua a tots els àmbits de la societat; que impulsin polítiques actives de dinamització lingüística entre la ciutadania; que donin suport i impulsin el procés de normalització lingüística dins el moviment associatiu; que facin plans d'acollida lingüística per als nouvinguts.

Exigim a l'Estat espanyol que garanteixi els drets lingüístics de tots els que en formen part. Que deixi d'atemptar contra la unitat de la llengua catalana. Que derogui les disposicions del seu ordenament legal que imposen el castellà i discriminen el català. Que estableixi el català com a idioma oficial a l'Estat i a la Unió Europea. Que faci pedagogia entre els seus ciutadans sobre la seva mateixa realitat lingüística.

Demanam al moviment associatiu que s'impliqui d'una manera més decidida en el procés de normalització lingüística. Que impulsi l'ús de la llengua entre els seus membres. Que faci servir d'una manera normal el català a totes les seves activitats. Que en promogui una visió positiva i integradora.

Demanam als empresaris i als sindicats que facin una aposta clara per la llengua catalana. Que la facin servir amb normalitat a les botigues, a les fàbriques, a totes les activitats econòmiques. Que les relacions laborals funcionin en llengua catalana. I que els drets lingüístics dels ciutadans i dels treballadors a viure en català siguin respectats.

Demanam als mitjans de comunicació privats que apostin per la llengua catalana. Que les ràdios, les televisions, els diaris, les revistes i les planes web dels mitjans que funcionen a Mallorca incorporin el nostre idioma amb normalitat.

Demanam als ciutadans de Mallorca i de les Illes Balears que facin servir sempre i arreu la llengua catalana; que reivindiquin sempre i en tot moment els seus drets lingüístics davant les institucions públiques i les empreses; que consumeixin de manera preferent productes i serveis que facin servir el català. Només des del compromís podrem construir un futur per a la nostra llengua.

Demanam també a institucions i entitats ciutadanes que facin un esforç a favor de la integració lingüística dels nouvinguts. Demanam als nou arribats, procedents d'arreu del món i de totes les llengües i cultures, que aprenguin el català; que l'assumeixin com a part del seu patrimoni cultural de nous ciutadans; que el facin servir amb naturalitat; i que el converteixin en una eina d'integració dins la societat que els acull.

Demanam, en suma, que la llengua catalana recuperi la seva condició històrica de llengua vertebradora de la societat de les Illes Balears. I que ho faci davant els nous reptes que haurà d'assumir la nostra societat dins un món on la diversitat cultural de cada vegada està més en perill.

Pollença, 8 de maig de 2004

L'Assemblea de l'Acampallengua 2004 ha pres, a més d'aprovar aquest manifest, els següents acords:

1. Lamentar profundament la sortida del Govern de les Illes Balears de l'Institut Ramon Llull.
2. Expressar el seu suport a la Associació Voltor per la seva tasca de difusió dels mitjans de comunicació catalans i valencians duita fins ara, i demanar-ne la continuïtat.
3. Demanar al Govern de les Illes Balears que expliqui com serà la televisió autonòmica i quina modalitat lingüística balear hi utilitzarà.
4. Exigir la dimissió del conseller d'Educació i Cultura, Francisco Jesús Fiol Amengual, per la política lingüística regressiva duita a terme durant aquest primer any.




Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000 L'Agència de la Qualitat d'Internet