Europa press
El Parlament aprova avui la primera llei educativa de la història de Catalunya
07:5601.07.2009
BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)
El ple del Parlament de Catalunya aprovarà avui la llei d'educació de Catalunya (LEC), la primera llei de la història de Catalunya sobre aquesta matèria i que regula totes les etapes i formes de l'escolarització fins a les portes de l'ensenyament superior.
Amb la finalitat d'escenificar el consens amb el qual s'aprovarà la LEC, avui es reuniran el president del Govern, José Montilla, amb el líder de CiU, Artur Mas. La reunió es produirà al Palau de la Generalitat poc abans que comenci el ple en què s'aprovarà la nova norma.
El text es va començar a treballar a començament del 2008, però les seves bases procedeixen del Pacte Nacional per l'Educació (PNE), que van signar una vintena de sindicats i entitats de la comunitat educativa el març del 2006, després de més d'un any de diàleg.
Avui, PSC, CiU i ERC votaran a favor del text, mentre que el tercer soci del Govern, ICV-EUiA, s'abstindrà en la votació del preàmbul i votarà en contra dels títols IV i XII, referents al servei educatiu i a les obligacions de les concertades. També rebutjarà alguns articles d'altres títols i dues disposicions addicionals. PP i C's votaran en contra de tots els capítols de la llei.
Tot i això, el suport parlamentari de PSC, CiU i ERC farà possible que la llei s'aprovi, com va passar a l'últim tràmit a la Comissió d'Educació del Parlament i que comenci a aplicar-se en curs que ve, tot i que el PP va portar el text al Consell Consultiu al maig.
20 ANYS DE LEC
La vocació de la LEC i la forma com s'ha negociat amb CiU fa que aquest text es prevegi com el marc durador de l'ensenyament català al llarg d'uns 15 o 20 anys, segons han explicat moltes vegades el conseller d'Educació, Ernest Maragall, i la diputada de CiU Irene Rigau. El consens aconseguit deixarà la LEC lluny de les reformes polítiques a cada canvi de govern i prop de la flexibilitat en el seu desplegament segons el govern de torn.
Que PSC i CiU consensuessin aspectes en què difereixen notablement ha estat possible perquè la LEC permet un desplegament a voluntat de cada govern, fet que li mereix l'acusació de llei massa laxa entre les veus més crítiques. Un exemple d'això és la polèmica generada amb el concert a les escoles d'ensenyament diferenciada, que el PSC considera que la LEC limita, i que CiU veu com una porta oberta.
Precisament, d'aquest punt neix el desacord del tercer soci del Govern, ICV-EUiA, qui ha manifestat fins a l'últim moment el seu rebuig als concerts de la diferenciada. ERC ha participat activament en la definició del model lingüístic escolar, que fixa el català com a llengua vehicular i aconsegueix eludir l'aplicació de la tercera hora de castellà, reforçant la immersió lingüística en català.
A més de les divergències polítiques, la LEC ha centrat el curs escolar 2008-2009 en forma de concentracions, quatre vagues i manifestacions per part dels pares, alumnes i representants sindicals dels professors.
LLEI D'ESPECTACLES I ILP SOBRE TRANSGÈNICS
A més de la LEC, el ple del Parlament que comença avui aprovarà també la llei d'espectacles públics, després del dictamen del Consell Consultiu que va sol·licitar CiU. El debat de totalitat de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la prohibició de transgènics tindrà lloc demà, i s'enfronta amb tres esmenes presentades per CiU, PSC i PP. En aquest punt també hi ha desacord al Govern, ja que ICV-EUiA sí que dóna suport a la iniciativa.
Però el primer punt de l'ordre del dia serà el debat i la votació de l'informe sobre el Compte General de la Generalitat corresponent al 2006, que presentarà el Síndic Major de Comptes, Joan Colom. El ple també inclourà la intervenció del premi d'honor de les lletres catalanes Joan Solà, acollint-se a l'article 178 del reglament del Parlament, que preveu que puguin intervenir persones rellevants per la seva significació institucional, política, social, científica o cultural.[FIN]
Resum
-
Última Hora
-
Espanya
-
Món
-
Economia
-
Cultura
-
Societat