Europa press

Logo ep

    El Museu de Prehistòria de València inaugura demà l'exposició "Reflexos d'Apol·lo"

    16:0019.06.2007

    VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)

    El Museu de Prehistòria de València inaugurarà demà l'exposició 'Reflexos d'Apol·lo. Esport i arqueologia a la Mediterrània antiga". La Diputació de València i el Ministeri de Cultura han subscrit un conveni per a poder realitzar esta iniciativa que compta amb el patrocini de la Caixa Mediterrani (CAM), segons han informat fonts de la Corporació Provincial.

    Esta mostra produïda pel Ministeri de Cultura, estarà oberta al públic del 20 de juny al 21 d'octubre, i conté un total de 122 peces procedents del Museu Arqueològic Nacional. Unes peces "úniques i valuoses en si mateixes, per la seua bellesa i per la seua significació històrica, com les escultures d'Apol·lo o d'Hèracles", han destacat les esmentades fonts.

    L'objectiu de l'exposició és segons les mateixes fonts, "mostrar al públic la recerca dels ideals i de la pràctica de l'esport a la Mediterrània antiga, que estaven representats a la figura d'Apol·lo, el déu jove i atlètic, model per a la joventut, i patró dels jocs esportius que en el seu honor se celebraven al santuari de Delfos".

    El visitant podrà recórrer diversos espais dedicats a l'esperit competitiu "que marcava la vida esportiva dels atletes grecs", que buscaven participar de la immortalitat de l'esperit diví" a través de l'exercici gimnàstic i de la competició esportiva, a través de l'esforç i sobretot, del triomf.

    El món del gimnàs i de la palestra també està present en l'exposició. Allí es formaven els futurs ciutadans, els que després combatien a la falange holíptica en defensa de la seua pàtria i els que governaven la ciutat i regien la vida política, han apuntat.

    L'exposició aborda també el tema de les grans competicions, com les proves atlètiques i esportives que es compten entre "els més importants esdeveniments religiosos de l'antiga Grècia". Estes competicions que se celebraven durant les festes en honor d'un déu, marquen rítmicament el calendari religiós de les ciutats gregues. Els Jocs Olímpics, Pítics, Ístmics o Panatenaics eren els més famosos i importants festivals atlètics de Grècia.

    A més, la competició com a motor social i polític va ser "pràctica i ideal arrelat" en altres societats mediterrànies. Així, "Reflexos d'Apol·lo" mostra també la pràctica de competicions a Ibèria, lligades a celebracions funeràries, a victòries guerreres i a rituals d'iniciació dels jóvens en la societat adulta.

    D'altra banda, un espai dedicat als 'ludi' circenses de Roma tanca el recorregut expositiu de "Reflexos d'Apol·lo". "Lluny del concepte grec de l'esport, on es busca l'excel·lència física i moral individual, a Roma es concep com un espectacle de masses, com a divertiment utilitzat per les classes dirigents per a refermar el seu poder", han explicat.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies