Europa press

Logo ep

    Escola Valenciana presenta una demanda administrativa a Educació per incompliment de les línies en valencià en ESO

    17:5230.01.2007

    Denuncia que el 35 per cent dels professors no té capacitació lingüística i que els programes s'incomplixen en el 90 per cent d'IES

    VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

    Escola Valenciana ha presentat este matí a la Conselleria d'Educació una sol·licitud d'iniciació de procediment administratiu dirigit al titular d'este departament, Alejandro Font de Mora, per entendre que s'"estan vulnerant els drets dels alumnes i dels pares en l'IES Comarcal de Burjassot-Godella-Rocafort a rebre informació en valencià". A més, el president de l'entitat cívica, Diego Gómez, ha denunciat que el cas d'este centre és la "punta de l'iceberg de la situació caòtica de l'ensenyament en llengua pròpia en el nivell de secundària" i prova d'això, ha dit, és que "el 35 per cent dels docents no tenen capacitació lingüística i el disseny de les línies d'ensenyament en valencià s'incomplix en gairebé el 90 per cent dels instituts".

    La sol·licitud d'iniciació de procediment administratiu a la Conselleria d'Educació, que és una mesura "sense precedents i suposa l'últim pas abans d'arribar a la via judicial", ha recalcat Gómez, s'interposa per la "vulneració dels drets de pares i alumnes a rebre ensenyament en valencià" i "invocant la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i l'Estatut d'Autonomia".

    En concret, la demanda administrativa es referix al cas denunciat per l'AMPA de l'IES Comarcal d'un professor de Física i Química del centre que "impartix les classes de línia en valencià, no només en castellà, sinó que a més impedix que s'utilitze ni tan sols un llibre de text en valencià", han explicat estes fonts, que han afegit que el docent "a més realitza els exàmens d'avaluació en castellà".

    Escola Valenciana entén que s'està vulnerant l'Estatut de la Comunitat en el seu article sisé, i també la LUEV en el seu article 23.1. D'esta manera, "la conselleria incomplix la seua pròpia normativa, es desatén la voluntat dels pares expressada en el Consell Escolar i ignora el Disseny Particular de Programa (DPP) del centre, i proveïx una plaça per a valencià d'un funcionari no qualificat".

    Després de la presentació de la demanda administrativa, membres de l'AMPA i alumnes de l'IES Comarcal, la presidenta de FAPA-València i membres d'Escola Valenciana s'han concentrat a la porta de la conselleria per a protestar per esta situació.

    El començament del procediment administratiu arriba després d'altres accions, han recordat des de l'organització. En primer lloc s'ha fet arribar una notificació a la direcció i al Consell Escolar, després s'ha fet arribar a la inspecció i direcció territorial i també al Síndic de Greuges. Les respostes per part de la direcció territorial han estat qualificades per pares i alumnes com a "cíniques" i "en contra del Dret" i per este motiu han sol·licitat la representació legal d'Escola Valenciana, han indicat.

    Després d'iniciar el procediment administratiu, la conselleria disposa ara de tres mesos per a pronunciar-se. De no fer-ho "es produiria un cas de silenci administratiu, per la qual cosa s'invocaria un jutge", han advertit. La demanda administrativa d'Escola Valenciana -"sense precedents", han recalcat- "obligarà la conselleria a dictar un acte, i sentarà un precedent per a futurs casos", han assegurat.

    Per a Diego Gómez, el problema està en el fet que, "tot i les constants peticions de la comunitat educativa, la Conselleria d'Educació es nega a exigir el coneixement del valencià i la conseqüència és que més del 35 per cent del professorat arriba als instituts sense reunir les condicions necessàries per a donar classe a la línia".

    SITUACIÓ "ALARMANT"

    D'altra banda, Escola Valenciana també denuncia una "falta d'oferta alarmant d'ensenyament en valencià als instituts". En este sentit, l'entitat estima que "més de 75.000 alumnes que van iniciar els seus estudis en valencià en infantil-primària no tenen continuïtat a l'etapa de secundària". Això implica que més d'un 60 per cent dels alumnes que estudien valencià en les anteriors etapes "veuen retallats els seus drets a fer ensenyament en valencià a l'institut".

    A més, Escola Valenciana assegura que hi ha comarques que es troben en l'actualitat sense assessors de valencià, com el cas del Camp de Túria, els del districtes 15, 16 i 17 de València o el Racó d'Ademús.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies