Europa press
Barberà diu que la nova plaça de l'Almoina serà "el punt de partida en el descobriment de la ciutat"
19:2128.06.2006
VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
L'alcaldessa de València, Rita Barberà, ha assegurat hui durant la inauguració de la nova plaça de l'Almoina, que s'estrena després de 20 anys d'excavacions arqueològiques i una inversió de 6,5 milions d'euros, que este lloc serà "el punt de partida en el descobriment de la ciutat" per als visitants.
Segons ha dit, amb ella se "tanca el penúltim capítol" per a aconseguir un objectiu que s'aconseguirà "d'ací a uns mesos" una vegada concloga l'execució del projecte museístic que "ja està presentat i probablement es puga aprovar al mes de juliol".
Barberà ha explicat que el treball a la plaça de l'Almoina, desenvolupat amb "exquisit rigor i respecte", ha estat condicionat, en cadascun dels seus elements i els seus materials, "pels distints estrats, que s'han preservat i integrat" després de les excavacions realitzades. A més, ha destacat la seua satisfacció pels projectes "importants" de recuperació del patrimoni, ja que amb ells "hi ha la possibilitat que els valencians puguen conéixer pràcticament el començament de la història de la nostra ciutat", ha asseverat.
La plaça de l'Almoina ocupa una superfície quadrada d'uns 2.500 metres quadrats, i en ella l'ajuntament ha desenvolupat des del 1985, 13 campanyes d'excavació, amb una durada total de 90 mesos, és a dir, "set anys i mig complets dedicats a estos treballs", ha indicat.
Barberà ha assegurat que "esta labor ha generat una immensa i valuosíssima documentació tècnica, troballes d'inscripcions, elements arquitectònics solts, més de 1.000 monedes i més de 2.000 ceràmiques de categoria expositiva".
L'alcaldessa ha assenyalat que es tracta d'"una recuperació molt important" perquè "tots els valencians, almenys de la meua edat, sempre han recordat esta plaça amb tanques, sempre han recordat que ací s'estaven fent prospeccions arqueològiques, però mai no hem pogut passar per ací perquè sempre estava tancada".
En este sentit, ha destacat que hui la urbanització és "una realitat" que permet contemplar-la a través de la làmina d'espill i d'aigua. Així, ha indicat que "en el moment que puguem, d'ací a sis o set mesos, s'obrirà el museu per a conéixer-lo des de prop, i on els visitants podran vore, tocar-les, sentir-les i passejar per elles".
"CORONAMENT"
El futur Museu de l'Almoina, que estarà finalitzat en un termini de huit mesos i que permetrà aprofundir en el coneixement de la ciutat de València, serà "el coronament als treballs d'excavacions, anàlisi, estudi, catalogació i exhibició pública de les ruïnes romanes, visigodes, islàmiques i cristianes trobades en este lloc" ha assegurat l'alcaldessa de la ciutat.
De la mateixa manera, ha explicat que el museu tindrà "molts elements de comunicació visual, una sala de conferències per a poder estudiar la història de València, tot amb gran elegància i sobrietat".
Amb este museu, ha afegit, es pretén "estimular el coneixement i fomentar la curiositat del visitant com a mitjà per a establir un vincle amb el passat, relacionar les restes arquitectòniques amb la ciutat moderna, emfatitzar el valor simbòlic i evocatiu de les restes conservades i convertir-se en un espai viu, obert a l'organització exposicions temporals i activitats complementàries que ajuden a difondre la història de la ciutat".
Barberà ha destacat entre les restes trobades en els treballs d'excavació "de l'època romana republicana, l'horreum -magatzem-, les termes i el santuari; de l'època romana imperial, el fòrum, la via Augusta, la cúria -ajuntament- el nimfeu o temple de les nimfes, la basílica judicial i la presó martirial; de l'època visigoda, el baptisteri, el cementeri i la memòria martirial; mentre que de l'època islàmica, l'alcàsser".
A més, ha subratllat la intenció de voler "relacionar les restes arqueològiques amb la ciutat moderna, d'alguna manera subratllar el valor simbòlic i evocatiu de la història de València, i aconseguir que siga un espai integrat en la vida dels valencians perquè siga un lloc de trobada de la València del segle XXI".
Finalment, l'alcaldessa ha agraït a l'Arxiconfraria de la Mare de Déu dels Innocents Màrtirs i Desemparats i a l'Arquebisbat de València la col·laboració conjunta "que es va traduir en la firma d'un conveni l'any 2000 que va permetre oferir als valencians l'ús públic d'esta plaça", al temps va felicitar la labor del servici arquitectònic José María Herrera i José Miguel Rueda "pel disseny i execució d'esta plaça concebuda com un espill i en què conviuen la pedra, el ferro i l'aigua", ha conclòs.[FIN]
Resum
-
Última Hora
-
Espanya
-
Món
-
Economia
-
Cultura
-
Societat