La construcció de l'hotel de quatre estrelles havia de començar l'any passat per estar enllestida aquest 2009. Ara, en plena crisi econòmica, la promotora que forma part del grup Bonanova té frenada aquesta obra perquè no troba bancs que li deixin el capital per afrontar la inversió. El projecte per fer l'establiment de 95 habitacions i una desena d'apartaments turístics representa una inversió que s'acosta als 15.000 milions d'euros. «Si els bancs no deixen diners, com s'ha d'alleugerir aquesta crisi? No hi ha predisposició i els avals que reclamen són desproporcionats amb la situació econòmica real.» Així justificava el promotor del grup Bonanova, Marià Ganduixer, els problemes financers amb què es troba per tirar endavant l'operació. «Estem pagant justos per pecadors. Fa tres anys que treballem en aquest projecte i no llençarem els diners i la feina feta fins ara», hi afegia.
Des d'abans de l'estiu que l'Ajuntament va donar la llicència municipal, després de fer retocs en el projecte hoteler obra de l'arquitecte mataroní Manuel Brullet. Segons va explicar el promotor, també han estat condicionats pels canvis urbanístics de la connexió que es farà amb la ronda de Barceló a través d'un pas subterrani, així com afectacions d'instal·lacions de serveis que han trobat al solar on s'ha de fer l'hotel, a la zona portuària. L'edifici s'edificarà en sòl públic i la concessió que l'Ajuntament ha atorgat al grup inversor és de 30 anys.
SITUACIÓ ESTRATÈGICA
El futur hotel, que es dirà Atenea Port, està situat estratègicament davant l'estació de Renfe. «Era lògic que una ciutat industrial i que és com si tingués metro amb Barcelona tingués més places hoteleres», assenyala el promotor. A més de les 95 habitacions, hi haurà deu apartaments per als clients que vulguin estades més llargues, així com restaurant, gimnàs, zona termal, sales de reunions i una de congressos per a 500 persones.
L'hotel del port encaixa amb l'estratègia municipal de fer del front de mar un dels motors econòmics de futur i amb l'aposta del turisme de qualitat. Un dels objectius que s'han fixat els darrers anys és convertir la capital del Maresme en una destinació turística per a congressos i jornades empresarials. Per això el govern municipal confia que aquest establiment creï sinergies amb els sectors implicats en el sector del Tecnocampus, que ja s'està construint i on s'instal·laran empreses i les dues universitats que hi ha a la ciutat.
Aquesta oferta de places hoteleres se suma a les poc més de dues-centes que hi ha a la ciutat en diferents establiments.