Entre els dies 1 i 5 de juliol tindrà lloc a Salt la tercera edició de la Mostra Internacional de Cinema Africà a Catalunya Africat, organitzada per l'associació del mateix nom. La mostra ha canviat de dates, del maig al juliol, i també d'escenaris: es manté el Teatre de Salt per a les projeccions, però s'ha substituït la Coma-Cros pel parc del Rec Monar, on s'instal·larà una haima de 100 metres quadrats, on es faran les activitats de les associacions saltenques, tant catalanes com africanes, per promoure la convivència entre tots els col·lectius, i també hi haurà espai per a les ONG i per a les activitats infantils, com ara representacions teatrals i sessions de contacontes. Tant les noves dates ja acabat el curs escolar i amb els dies més llargs de l'estiu com aquest nou emplaçament volen incentivar una àmplia i diversa participació en les activitats de la mostra, sobretot dels col·lectius africans i, d'una manera encara més específica, de les dones africanes, condicionades per uns determinats costums i horaris.
Per organitzar la Mostra Internacional de Cinema Africà a Catalunya es va crear l'associació Africat, que té la seu a l'Hotel d'Entitats de Salt, situat darrere de les Bernardes, i que té actualment una quinzena de membres actius de diverses nacionalitats, com ara Djene Sanou, una estudiant de mediació cultural originària de Burkina Faso, i el poeta i educador social marroquí Hanafi El-Kadaoui. Marc Franquesa dirigeix el festival amb el suport directe de Sanou i Maria Escobet, que formen un intrèpid «equip de producció», completat amb el director artístic Aleix Font. En la tercera edició del festival Africat es podran veure un total de disset pel·lícules, algunes de les quals són estrenes i altres han estat seleccionades per la seva qualitat. Aquest any el país convidat és justament Burkina Faso, al qual es dedicarà, el 5 de juliol, una jornada cultural coordinada per la Djene. També s'està intentant que el director del festival gironí pugui assistir prèviament al festival de cinema Fespaco, que té lloc cada dos anys a Burkina Faso (www.fespaco.bf) i que s'inaugurarà el 28 de febrer vinent.
ESPAIS SENSE RACISME
«Nosaltres utilitzem el cinema per crear espais de debat i de participació, espais sense racisme, i les pel·lícules ens ajuden a canalitzar tot aquest procés», expliquen els membres d'Africat, que remarquen que aquest és justament un dels trets diferencials del seu festival respecte d'altres que es limiten a la projecció dels films. Una altra característica que s'ha de tenir en compte és que el festival està obert no només a produccions africanes sinó també a films catalans que tractin algun tema relacionat amb Àfrica. A més del festival, Africat organitza cicles de cinema i xerrades als instituts. «Volem transmetre una imatge positiva i optimista d'Àfrica, on no tot és gana, pobresa i Tercer Món. Àfrica és molt més que això, i podem aprendre moltes més coses de la seva gent que no pas ells de nosaltres», diuen.
Africat també organitza diversos tallers de cinema o d'«alfabetització audiovisual» per a joves, als instituts i també a l'Estació Jove de Salt. Els plantegen temes, sobre la cultura de la pau o sobre com poden resoldre els conflictes amb més enginy i creativitat que no pas la força bruta, i a partir d'aquests conceptes els joves cineastes realitzen curtmetratges que després es pengen a la xarxa i es mostren en diferents sessions especials del festival Africat.