divendres, 13 de febrer de 2009 > La Torre de l'Espanyol, seu de la festa riberenca de la clotxa
G.M..
La Torre de l'Espanyol. La sisena edició de la Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre es farà enguany a la Torre de l'Espanyol. Aquesta festa anual i itinerant es farà diumenge, per reivindicar la clotxa com el plat típic de la comarca. Els actes s'iniciaran a les onze del matí a la plaça de la Pau de la Torre de l'Espanyol, i la previsió de l'organització és repartir unes 1.000 racions de clotxa, el plat de pagès per excel·lència a la Ribera d'Ebre, però també en altres comarques veïnes com la Terra Alta, en què també forma part d'algunes festes tradicionals. Diumenge, el preu per fer la degustació de la clotxa a la Torre de l'Espanyol serà de tres euros, i la banda de música La Ginesta, de Ginestar, amenitzarà la diada. Per elaborar la clotxa, cal tallar pel mig un pa de mig quilo i treure-li la molla. Mentrestant, es deixa escalivar la ceba, l'all i la tomata, i també es posa una arengada a la brasa. El pa mig buit serveix de recipient per posar-hi els diferents ingredients, cuits i ben esmicolats, que després s'amaneixen amb un bon raig d'oli d'oliva de les Terres de l'Ebre, que ha d'impregnar bé tot el pa abans de tapar-ho tot amb la seua molla. En aquest sentit, la Festa de la Clotxa també marca l'inici de les jornades gastronòmiques en què participen una vintena de restaurants de la comarca, que oferiran als seus menús varietats d'aquest plat tradicional. La Festa de la Clotxa està organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de la Torre de l'Espanyol, la Cambra de Comerç de Reus i la Federació d'Hostaleria i Turisme de les Comarques de Tarragona.
|