| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 21 de novembre de 2024


diumenge, 8 de febrer de 2009
>

Catalunya exigeix «respecte» pel foc

Més de 10.000 persones van reivindicar a Berga les tradicions populars amenaçades per la nova normativa pirotècnica

MIQUEL A. LUQUE. Berga
Respecte. Una pancarta a la plaça de Sant Pere de Berga reflectia el sentiment de les més de 10.000 persones que es van reunir per reivindicar les tradicions populars catalanes del foc, amenaçades per l'aplicació que pugui fer l'Estat de la directiva europea 2007/23/CE que regula els materials pirotècnics. Després de la festa d'ahir, la cultura catalana ha fet un toc d'atenció al govern estatal perquè reculli les seves esmenes a la transposició que ha de presentar abans del 4 de gener de 2010. El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, Ramon Fontdevila, va indicar que la feina tot just comença ara, ja que els pròxims tres mesos, fins a l'abril, s'hauran d'incorporar a la llei les festes tradicionals i la formació dels nens.


+ A dalt, la multitud que es va concentrar a Berga. A sota, la Patum infantil, amb la qual la nova normativa pot ser especialment restrictiva i, a la dreta, una senyera. Foto: GABRIEL MASSANA


L'acte reivindicatiu va començar amb una cercavila multitudinària pel passeig de la Indústria amb centenars de colles de diables i de bestiari procedents de tot el Principat i de la Catalunya del Nord. Una vegada arribats a la plaça de Sant Pere, plena de gom a gom, va tenir lloc la col·locació de tabals. Després, el foc va fer l'aparició amb l'encesa del drac petit de Reus, dels diablons de Sant Andreu, del drac de Bestiari, del Ball de Diables de Cervera. Com no podia ser de cap altra manera, la Patum infantil i la Patum gran van fer embogir els milers d'assistents.

«Exigim que no ens toquin res del que ja tenim, exigim el que és nostre». Amb aquesta opinió el president de l'agrupació del bestiari festiu i popular de Catalunya, Sete Udina, resumia l'objectiu de l'acte d'ahir. Udina va demanar al govern de Madrid que deixi les coses com estan ara. L'alcalde Berga, Juli Gendrau, va assegurar que l'acte va aconseguir l'objectiu que pretenia que era «sensibilitzar». El president de la federació de diables i dimonis de Catalunya, Josep Enric Martí, va qualificar d'«èxit» l'acte i va assenyalar que s'han rebut les primeres propostes del govern de l'Estat espanyol. Fontdevila va assegurar que la festa d'ahir va ser un acte de «sobirania cultural» i va assegurar que la directiva no ha d'afectar les tradicions catalanes. Per aconseguir-ho, el representant de la Generalitat, que va ser xiulat durant el seu parlament, va assegurar que es posaran en joc totes les capacitats.



CONTRA 800 ANYS
De tot arreu, les colles de diables es van desplaçar a Berga, sense pensar en les distàncies. Segons Jordi Garcia, dels Balls de Diables de Roda de Berà, pagava la pena reivindicar que la cultura del foc són «les arrels del nostre poble». Toni Fernández, dels Diables de Granollers, va assegurar que una directiva europea no es pot carregar «800 anys d'història» i per això va reclamar a la Generalitat que «s'espavili». Sergi Muntaner, coordinador de la Patum infantil, va recordar que les festes infantils són la «llavor» del patumaire que esclatarà en el futur, perquè «la continuïtat de les tradicions passa pels nens».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els gegants, a Manlleu

>Les colles de diables de Catalunya reivindiquen a Berga les festes del foc

>Clam en defensa de les festes del foc

>Clam en defensa de les festes del foc

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.