Bel va recordar que el projecte té una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que costejarà la meitat d'un pressupost total de 163.500 euros. «A Tortosa ja hem anat fent molts esforços per estalviar, reaprofitar i depurar l'aigua, però encara queda molt de camí per recórrer», va afegir-hi. L'alcalde va destacar que l'objectiu és que els ciutadans facin seu el projecte, i va voler tranquil·litzar la població sobre el nou sistema tarifari. «Primer, caldrà veure la proposta que ens fa la Fundació Nova Cultura de l'Aigua i aplicar les noves tarifes amb altres variables, per garantir la viabilitat de l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) i tenint en compte la situació econòmica actual», va assenyalar. «Per tant, ningú ha de patir per un increment desorbitat de les tarifes, ja que la proposta s'estudiarà i qui prendrà la decisió serà el consell d'administració de l'EMSP amb l'aval del ple municipal», va insistir.
UN DESCONTROL DEL 40%
D'altra banda, Bel va justificar la necessitat de tenir una ordenança específica d'estalvi. «Hem millorat el control de l'aigua que entra i surt de la xarxa, però hem de fer un pas endavant, ja que l'EMSP necessita un nou suport jurídic, que es farà amb caràcter positiu», va precisar. El regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, va explicar que ara l'Ajuntament no controla el 40% de l'aigua que circula per la xarxa, tant per les fuites a les canonades com per la inexistència de comptadors. Tot i això, Marín va recordar que és una xifra que millora el 60% d'aigua incontrolada que hi havia a la xarxa de Tortosa fa només dos anys. De fet, l'EMSP està renovant la xarxa a totes les obres que es fan al nucli antic, que era on hi havia més pèrdues. A més, també es van preveure canonades noves a les obres de l'avinguda Felip Pedrell, i ara també es renovarà la xarxa a la carretera de Roquetes, al carrer Llarg de Sant Vicent, al carrer Major de Remolins i al barri de Santa Clara. A més, sobre la inexistència de comptadors en moltes cases, Bel va aclarir que no es tracta d'un problema exclusiu del nucli històric, ja que també hi ha comunitats de veïns amb un sol comptador i edificis municipals que fins ara no sabien quanta aigua consumien. «Quan algú sap el que gasta, és més senzill reduir el consum», va dir.
Per la seua banda, el director de la Casa de l'Aigua, Germán Bastida, i la tècnica Elisabet Bonfill van destacar la importància d'aconseguir la implicació dels ciutadans en el projecte. El primer pas ha estat la convocatòria d'un concurs per dissenyar el logotip del projecte, i també es faran enquestes per fer una diagnosi de la situació i del nivell de conscienciació ciutadana. En la segona fase, s'elaboraran plans d'acció i la nova ordenança, i en la tercera, es potenciarà l'educació ambiental i es buscarà la complicitat dels professionals per instal·lar diferents mecanismes estalviadors. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va anunciar ahir una crescuda del cabal del riu. Els pantans de Mequinensa i Riba-roja van començar un desembassament controlat que va fer que l'aforament de Tortosa registrés uns 950 m³ per segon a dos quarts de vuit del vespre. Fins ara, la mitjana del gener a Tortosa era de 225,3 m³ per segon. / G.M.