Avisos poc concrets i recomanacions rebudes tard. O molt tard. A les quatre de la tarda de dissabte, cinc hores després de la tragèdia de Sant Boi i quan mig país ja estava sumit en el caos, la direcció general de Protecció Civil, organisme adscrit al Departament d'Interior, va emetre un avís recomanant-los la suspensió de les activitats a l'aire lliure. En alguns casos, com en el de Sant Cugat, el fax va arribar minuts més tard, però ja feia hores que l'equip de govern havia decidit fer tancar les instal·lacions esportives. En altres ajuntaments, com el de Sant Quirze –vegeu gràfic– o el de les Cabanyes, a l'Alt Penedès, el fax no es va rebre fins a gairebé la mitjanit, quan la ventada ja era història i el seu rastre, devastador. Encara queda un últim grup d'ajuntaments en què la recomanació del govern no va arribar mai, perquè no tenien llum.
INDIGNACIÓ EVIDENT
La indignació dels alcaldes d'aquestes i de moltes altres poblacions es va fer evident ahir. Els dels municipis integrats al Consell Comarcal del Tarragonès, per exemple, van denunciar l'«absoluta falta d'informació» sobre la ventada. El president d'aquest organisme, Eudald Roca, va assegurar que el primer avís de la ventada es va rebre «a través d'un fax la tarda de divendres, quan les oficines municipals ja eren tancades». Aquesta situació es va reproduir en ajuntaments d'altres demarcacions com el de Sant Boi, tal com va reconèixer ahir l'alcalde de la població, Jaume Bosch.
De fet, són majoria els responsables municipals consultats que admeten que la informació real sobre l'alerta la van rebre a través de la televisió i la ràdio. Alguns dels que van rebre l'avís reconeixen que, després de llegir-lo, no van tenir la sensació d'enfrontar-se a un temporal de vent de les característiques del que es va viure dissabte. «Em dol haver de recordar que els alcaldes tenen l'obligació de garantir la seguretat dels seus veïns i per això els cal la necessària informació abans, durant i després d'una alerta», va reclamar el president del Consell Comarcal del Tarragonès, que va demanar que el govern plantegi la possibilitat de comunicar-se amb els alcaldes a través de trucades al mòbil o de missatges SMS. Roca considera «irònic» que els avisos i les recomanacions s'enviessin per sistemes com el fax o el correu electrònic, que queden inutilitzats quan no hi ha llum.
INTERIOR HO NEGA
El Departament d'Interior va negar ahir que els avisos arribessin tard a cap municipi, tret d'algun de la demarcació de Lleida on no hi havia previsió de vent fort. Segons Interior, divendres des de Protecció Civil i via fax i correu electrònic es va alertar els ajuntaments dels municipis amb risc de ventades. Als municipis amb previsió de vents superiors als 90 km/h i inferiors a 126 km/h se'ls va avisar via fax i via correu electrònic, segons Interior, i als que tenien risc de vents de més de 126 km/h també per via telefònica. (Informació elaborada per Azahara Palomares, Cati Morell, Laura Marín, Lluís Martínez, Teresa Márquez, Emma Ansola i Marc Cornet).