| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de novembre de 2024


dissabte, 17 de gener de 2009
>

Una sofisticada operació d'enginyeria salvarà la Torre del Fang del TAV

El túnel passarà just per sota d'una part d'aquesta masia del Clot, del segle XIV, que al final no s'haurà de moure de lloc

ANNA BALLBONA. Barcelona
Adif farà una complexa operació d'enginyeria per salvar la masia de la Torre del Fang, situada al Clot, perquè no sigui objecte de cap afectació pel pas del tren d'alta velocitat (TAV) i tampoc s'hagi de moure de lloc. El túnel del TAV passa just per sota de dues façanes d'aquesta masia, que data del segle XIV i és un element representatiu del barri del Clot. El gestor ferroviari es gastarà 4,3 milions d'euros en l'operació per protegir-la, els detalls de la qual va donar a conèixer ahir. Els veïns, primer, i després l'Ajuntament, van pressionar perquè es preservés. Tot i el seu valor històric, la masia, on fins fa un mes hi havia el centre de normalització lingüística i el de recursos pedagògics del districte, té un aspecte força degradat, amb nombroses pintades a les façanes.


+ La Torre del Fang, amb les obres del TAV just al costat. Foto: JUANMA RAMOS

La sofisticada operació que ha dissenyat el gestor ferroviari Adif, encarregat de les obres del TAV, per protegir la Torre del Fang començarà aquest mes de febrer i durarà sis mesos. La masia, el principal element històric que conserva el barri del Clot, és a la confluència dels carrers Espronceda i Mallorca, just al mig d'on ara s'estan fent les obres del TAV.

L'operació, que costarà 4,3 milions d'euros (1,1 milions més del que costava el primer projecte per preservar la masia), és espectacular. Té algunes similituds amb l'operació feta a la plaça de les Arenes, cirurgia fina al subsòl de l'edifici: pantalles, pilotatge i micropilotatge i la construcció d'una llosa, a més de la instal·lació d'unes bigues. L'excavació del túnel just per sota de la masia es farà amb un sistema específic i diferent del de la resta del tram, per reduir possibles afectacions. També s'ha previst un complet sistema d'auscultació i seguiment de la situació de la masia.

Inicialment el projecte plantejat per protegir-la preveia desmuntar les dues façanes afectades pel TAV, per després tornar-les a muntar. Fins i tot en algun moment s'havia pensat a guardar només les dues façanes de més valor i tornar-les a posar en un altre punt del barri. El pou d'entrada de la tuneladora es va allunyar de la masia respecte al projecte inicial. Això i les converses entre Adif, l'Ajuntament i els veïns van propiciar aquest nou projecte. «Evitem una afectació severa a l'edifici i el recuperem per a la ciutat», va destacar Antonio González, president d'Adif.

La masia està catalogada com a bé cultural d'interès local. Els seus principals elements decoratius són dels segles XV i XVI. Tot i així, l'aspecte exterior, sobretot a les façanes de la part del darrere, és visiblement degradat. Abans que comencessin les obres del TAV, els indigents que s'aplegaven al costat del pont proper a la masia hi havien fet algunes destrosses. Fins fa un mes era la seu de les dependències del centre de normalització lingüística i del centre de recursos pedagògics del districte.

La reivindicació del seu valor la va encapçalar l'associació de veïns del Clot-Camp de l'Arpa. Després ERC va forçar la creació a l'Ajuntament d'una comissió que vetllés per la seva preservació. Ahir, probablement de manera simptomàtica, el tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament, Ramon García-Bragado, va afirmar erròniament que fins ara el que hi havia hagut a la masia era l'Arxiu Històric de Sant Martí. El que sí que s'havia plantejat, en canvi, era instal·lar-hi en el futur aquest arxiu. Ahir ERC va aplaudir aquest projecte d'Adif i va reclamar que una comissió amb tots els partits i els veïns segueixi l'avanç d'aquestes obres.



LA SAGRADA FAMÍLIA
El president d'Adif va voler exhibir ahir concòrdia amb el patronat de la Sagrada Família, que s'oposa al pas del TAV pel carrer Mallorca. Va afirmar que tenen unes «relacions correctes» i «un interès comú per no generar afectacions» al temple. Segons González, la situació no està paralitzada i estan en espera dels resultats que ha d'aportar un estudi que prepara una empresa externa, uns resultats que va assegurar que acataran.

D'altra banda, González va donar a conèixer que ja han revisat 2.401 habitatges dels 2.500 censats que es troben al llarg del tram dels carrers Mallorca, Provença i un petit tros de l'avinguda Diagonal per on passarà el TAV. Les revisions a les façanes ja han acabat i només queda fer un 14% de les inspeccions a les zones comunes dels edificis.





Les obres previstes pel 2009

Febrer

- Inici de les obres per protegir la Torre del Fang
- Comença la instal·lació del pou de ventilació al carrer Padilla, que acabarà a l'octubre

Juny - Acaben les obres del pou de ventilació al carrer Trinxant

Juliol - Inici de les obres per fer el pou de ventilació al carrer Roger de Flor. Acabaran la primavera del 2010

Setembre - Entrada de la tuneladora, que començarà a perforar entre els carrers Mallorca i Biscaia

Octubre - Inici del pou de ventilació a la rambla Catalunya, que acabarà el juny del 2010


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Menys afectació a Sants

>Les obres avancen

>Salvar del TAV una masia degradada del segle XIV costarà 4,3 milions

>Salvar del TAV una masia degradada del segle XIV costarà 4,3 milions

>Salvar del TAV una masia degradada del segle XIV costarà 4,3 milions

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.