| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de novembre de 2024


divendres, 16 de gener de 2009
>

Un estudi establix que les oliveres monumentals del Montsià són de les més velles del món

Es constata que algun exemplar de la finca de l'Arion té al voltant de 700 anys

ROSER ROYO. Amposta
Les edats d'algunes de les oliveres de la finca de l'Arion a Ulldecona se situen al voltant dels 700 anys. Una edat similar a les de les oliveres més velles datades científicament al món, això les converteix en «arbres excepcionals» i en recomana la preservació. Aquestes són les conclusions principals d'un estudi científic presentat ahir i elaborat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona, a proposta del Consell Comarcal del Montsià.


+ Un moment de la presentació de l'estudi. Foto: R.ROYO

No són mil·lenàries com erròniament s'hi han referit ajuntaments i institucions en nombroses ocasions, però les oliveres de la finca de l'Arion d'Ulldecona són sens dubte de les més velles del món. Així ho constata un estudi presentat ahir al Consell Comarcal del Montsià que ha elaborat el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals ((CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i en el qual també ha participat el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (Code). «No conec cap estudi científic que certifique que una olivera tinga mil o dos mil anys. En cap cas s'han pogut demostrar edats superiors als 700 anys, que és l'edat que hem pogut calcular aquí», va dir Jordi Martínez, el coordinador de l'estudi. Per datar les oliveres del Montsià s'han centrat en la finca de l'Arion, al terme municipal d'Ulldecona, on hi ha una major concentració d'oliveres monumentals.

Concretament, s'han pres mostres d'una vintena d'arbres, extraient testimonis de fusta amb barrines de Pressler. Aquests testimonis després s'han portat al laboratori per comptar-hi els anells i s'ha pogut precisar una edat aproximada de cada arbre extrapolable a altres exemplars de la mateixa finca segons el diàmetre del tronc. Això ha permès establir que les oliveres més velles de la finca de l'Arion tenen entre 400 i 700 anys, segons els diàmetres dels seus troncs que oscil·len entre els dos i els 1,2 metres. Les principals conclusions de l'estudi és que són de les més velles del món i que per tant s'han de preservar. «Aquest estudi constata el que ja sabíem, que són de les més antigues de Catalunya i de la Mediterrània i som conscients que hem de treballar per conservar-les», va manifestar el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Caparrós. Per la seua banda, Marga Estorach, del Code, va assenyalar que la preservació d'aquests arbres està en perill «per la baixa rendibilitat del conreu de l'oliva, per la substitució de les finques d'oliveres per cítrics i per la venda dels exemplars per a jardins particulars».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>A l'expectativa d'una llei

>Les oliveres monumentals del Montsià són de les més velles del món

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.