| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 22 de novembre de 2024


divendres, 16 de gener de 2009
>

El temporal ha provocat un desastre en els ecosistemes submarins de la Costa Brava

Els científics alerten de la situació i afirmen que no hi ha precedents d'una tragèdia d'aquesta magnitud al litoral català

JORDI COLOMER. Blanes
Els científics del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i del Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona han alertat que el temporal que va assotar la Costa Brava a finals de desembre ha tingut conseqüències nefastes pels ecosistemes submarins situats fins a 30 metres de profunditat. El CEAB afirma que no hi ha precedents d'una tragèdia d'aquesta magnitud, que ha afectat particularment els fons rocosos i ha eliminat per complet la cobertura d'algues, a més d'afectar tota la fauna que viu fixada al fons. El CEAB alerta de la possible proliferació d'espècies invasores, algunes de les quals, com una esponja que ataca cultius d'ostres, podrien arribar a comportar un impacte econòmic negatiu. La Costa Vermella estaria en la mateixa situació.



+ L'estat del mar a Blanes durant l'últim temporal. / Foto: PERE GARCIA GÓMEZ

El director del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, Daniel Martín, va assenyalar ahir que els ecosistemes trigaran anys a refer-se completament i que «s'hi pot fer molt poca cosa». Martín assegura que s'hauria de fer un estudi de les espècies afectades i anar controlant l'evolució de la situació. Una de les principals amenaces és que les espècies invasores i oportunistes ocupin zones on fins ara hi havia altres espècies. «Estem intentant convèncer les autoritats locals i els nostres caps de Madrid que tenim una situació catastròfica», diu Martín.

El director del CEAB alerta que «no hi ha cap precedent d'una alteració d'aquest calibre en les comunitats bentòniques, formades pels organismes que viuen al fons del mar». Aquesta zona és «especialment important», assegura Martín, ja que és «l'àrea de cria de moltes espècies de peixos amb interès comercial». En aquest sentit, informa que han desaparegut «exemplars en fase juvenil d'alguns peixos nascuts abans del temporal». Igualment, algunes espècies protegides, «com les nacres», o de creixement molt lent, «com les gorgònies», han desaparegut de certes zones o han quedat seriosament afectades, segons el CEAB. Fins i tot els peixos adults van resultar afectats pel temporal, ja que els científics van informar que es van trobar fins a set neros morts a les platges de l'Estartit, presumiblement de la població protegida de les illes Medes, acompanyats d'exemplars de moltes altres espècies. Altres impactes podrien produir-se en el futur a conseqüència dels «efectes cascada», assenyala Martín, ja que «una enorme superfície que ha estat literalment netejada d'algues» és possible que permeti l'entrada d'organismes perillosos que poden crear pèrdues econòmiques i tot.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>En coma arran de caure a la barca encallada

>De mica en mica es va tornant a la normalitat

>Declaren la Garrotxa zona d'actuació urgent per les nevades

>La veu del consorci

>Els científics alerten que la llevantada ha destruït ecosistemes submarins

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.