El decret regulador del procediment administratiu aplicable per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya, que va estar en exposició pública a la tardor i que durant aquest gener, en principi, el govern hauria d'aprovar definitivament, marca en principi que els projectes que s'estan tramitant actualment ja s'hauran de regir per la nova normativa. La mesura, recollida en el primer esborrany, no agrada gaire a la patronal Eoliccat, que considera que això podria generar dubtes dins el sector. Ara bé, el decret no tindrà caràcter retroactiu per aquells projectes ja aprovats però encara no construïts, i aquesta és una de les reivindicacions que fan algunes plataformes, com ara la de la Terra Alta, que considera que el decret ja neix amb mancances, i que hi prevalen els interessos econòmics de les empreses.
ELS CONSISTORIS DECIDEIXEN
La nova normativa, però -si no es modifica arrel de les diverses al·legacions que s'hi van presentar- contempla que els ajuntaments tinguin l'última paraula a l'hora d'acceptar un parc eòlic dins del seu terme, atès que continuaran sent els encarregats de donar i tramitar les llicències d'activitats.
La novetat principal, en tot cas (veure'n les principals mesures al quadre superior), serà la creació de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP), que el govern adjudicarà per concurs públic per instal·lar els parcs eòlics d'acord amb criteris energètics, ambientals, urbanístics i paisatgístics. El decret, així, defineix un parc eòlic com una «instal·lació de producció d'electricitat a partir de l'energia eòlica, construïda per un mínim de cinc aerogeneradors i una potència superior a 10 MW». La definició serveix, en part, per fixar que fora d'aquestes ZDP també es podran dur a terme altres projectes d'aprofitament d'energia eòlica amb menys de cinc aerogeneradors i una potència inferior a 10 MW.